Home Nieuws Baghdadi van uitgeroepen Khalifaat IS (ISIS) roept moslims op hem te gehoorzamen

Baghdadi van uitgeroepen Khalifaat IS (ISIS) roept moslims op hem te gehoorzamen

Baghdadi
De leider van de Islamitische Staat van Syrië en de Levant (ISIL), Abu Bakr al-Baghdadi, beveelt alle moslims om hem te gehoorzamen in een video dat op 5 juli is vrijgegeven op social media.
“Respecteer mijn gezag”
De tot nu toe ongrijpbare Baghdadi, die op 29 juni een grensoverschrijdende “kalifaat” heeft uitgeroepen dat delen van Syrië en Irak bestrekt riep de moslims op om zijn gezag te erkennen. Hij deed zijn oproep in een preek op vrijdag in de door ISIS [IS] gecontroleerde Iraakse stad Mosul.

Advertentie

“Gehoorzaam mij”
“Ik ben de wali (leider), die jullie zal leiden, al ben ik niet de beste onder jullie, dus als je ziet dat ik gelijk heb, sta me bij,” zei hij, gekleed in een zwarte tulband en gewaad. “Als je ziet dat ik ongelijk heb, mij adviseren en zette me op het juiste spoor, en gehoorzaamt mij zolang ik de God in jullie gehoorzaam.

Authenticiteit video onbekend 
AFP was niet meteen in staat om de authenticiteit van de video, waarin Baghdadi op beeld zou zijn, te bevestigen, aangezien er maar twee bekende foto’s van hem zijn. De video is het eerste officiële optreden van Baghdadi, volgens Aymenn al-Tamimi, een expert in islamitische groepen, hoewel de jihadistische leider eerder kan zijn verschenen in een video uit 2008 onder een andere naam.

“God gaf jullie moedjahedien broeders een overwinning na lange jaren van jihad en geduld … ze riepen het kalifaat uit en plaatsten de kalief aan de top ervan” zei hij.

Nog steeds 49 Turken vast
“Dit is een verplichting voor moslims die men verloren heeft gedurende eeuwen,” voegde hij eraan toe, een lang en licht grijzende baard dragend, terwijl hij de gelovigen toesprak vanuit de preekstoel van de moskee. ISIS heeft zichzelf omgedoopt tot de Islamitische Staat (IS). De militante groep liet 32 Turkse chauffeurs vrij in Noord-Irak op 3 juli, maar heeft nog steeds 49 medewerkers van het Turkse consulaat, die ze op 11 juni in Mosul heeft ontvoerd.