Home Nieuws ‘Babymoordenaar’ Öcalan genomineerd voor Nobel vredesprijs

‘Babymoordenaar’ Öcalan genomineerd voor Nobel vredesprijs

Öcalan
Koerdisch parlementslid nomineert Öcalan

De gevangengezette oprichter en leider van de terroristische Koerdische PKK, Abdullah Öcalan, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. De nominatie zou volgens parlementslid Hewal Kwestani van de Koerdische autonome regio in Irak zijn goedgekeurd.
Het Nobelcomité  heeft ontkend dat de uitspraken van Kwestani op waarheid berusten, omdat het comité vooraf nooit bekendmaakt wie de aanmeldingen heeft gedaan en wie de genomineerden zijn.

Advertentie

Vergelijking Öcalan Nelson Mandela
Hewal Kwestani, lid van het Koerdische regionale parlement in Irak namens de Gorran partij, beweerde eerder dat zijn aanmelding voor de nominatie van Öcalan was geaccepteerd door het comité. Volgens Kwestani verdient Öcalan de prijs voor zijn bijdrage in het vredesproces, dat erop gericht is om het Koerdische conflict in het Zuidoosten van Turkije tot een eind te brengen.
Kwestani vergeleek Öcalan daarbij met Nelson Mandela en denkt dat een Nobelprijs voor de vrede aan Öcalan vrede en democratisering in de regio zal promoten.

Öcalan de babymoordenaar
Gedurende meer dan 30 jaar heeft Turkije te maken gehad met onophoudelijke terroristische aanslagen van de PKK. Er zijn daarbij 40.000 levens verloren, waaronder vele baby’s, kinderen, vrouwen en ouderen. Ook werden er in die periode gerichte aanslagen gepleegd op scholen en leraren, waarbij veel docenten het leven lieten. Turkije heeft sinds 1984 meer dan $300 miljard dollar uitgegeven aan de strijd tegen de PKK-terreur. Bekend is dat de PKK daarbij voornamelijk uit de inkomsten van drugshandel in het Westen putte.
Het zou volgens critici een opmerkelijke keuze zijn om de Nobelprijs voor de vrede uit te reiken aan Öcalan, die in Turkije bekend staat als ‘babymoordenaar’. De PKK is door de VS en de EU bestempeld als terroristische organisatie.

MHP waarschuwde hiervoor
Opmerkelijk in het licht van de nominatie is een toespraak uit November 2013 van Devlet Bahçeli, leider van de MHP (Patriottische Volks Partij), die gekscherend refereerde aan een prijs voor de zanger Ahmet Kaya “of Abdullah Gül straks ook zijn naamgenoot Öcalan zou nomineren voor de Nobel vredesprijs”. Het lijkt dan ook een bewuste provocatie van het Koerdische parlementslid Kwestani in de richting van de MHP.