Home Nieuws Azerbeidzjaanse president haalt uit naar Gülen beweging

Azerbeidzjaanse president haalt uit naar Gülen beweging

Erdogan Aliyev
De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan heeft zijn eerste staatsbezoek na de lokale verkiezingen in Turkije aan Azerbeidzjaan afgelegd.

Erdoğan heeft tijdens dit staatsbezoek overleg gehad met de Azerbeidzjaanse President. Dit naar aanleiding van de gebeurtenissen voorafgaand aan de verkiezingen in Turkije. Erdoğan heeft Aliyev gewaarschuwd voor de Gülen beweging en hem verzocht voorzorgsmaatregelen te nemen.

Connectie Gülenbeweging en Erdoğan
Tijdens de gezamenlijke persconferentie antwoordde Erdoğan op een opmerkelijke vraag van een journalist “Er wordt gesuggereerd dat u connecties zou hebben met de ‘Nurcu’-beweging, wat zou deze beweerde connectie zijn volgens u?”. Erdoğan: ‘deze vraag vind ik nogal vreemd. De enige connectie die ik heb, is die met het volk. De afgelopen verkiezingen waren er één van de vertrouwensstem en we hebben dit vertrouwen gekregen van onze kiezers. Wij zullen nooit wijken voor separatisme en discriminatie van minderheden. De andere partijen doen aan racisme en aan regionaal separatisme. Wij staan voor iedereen en hopen de partij te zijn van 77 miljoen mensen’.  Aliyev vervolgde met ‘wij zijn bondgenoten en broeders. Broeders spreken met elkaar en blijven met elkaar in gesprek. Wij zullen niet toestaan dat  deze broederschap door wie dan ook, schade wordt berokkend. Dit accepteren we niet, dit staan we niet toe en zullen we ook nimmer toe staan’.

Advertentie

Gasleveranties Europa door Azerbeidzjaan en Turkije
Erdoğan, wiens bliksembezoek na de verkiezingen als een verrassing kwam voor velen, nam met zijn collega onder andere de energiesamenwerking ter hand. Turkije importeert 6,6 miljard van de 47 miljard kubieke meter gas die het verbruikt uit Azerbeidzjaan. Daarnaast passeren er ruwweg 1,2 miljoen vaten olie per dag de Baku-Tblisi-Ceyhan oliepijpleiding.
Het nieuwe project in wording, de Trans-Anatolische-Pijplijn-Project (TANAP) moet in 2019 gereed voor gebruik zijn en zal Azerbeidzjaans gas naar Europa exporteren. Bij de oplevering van deze pijplijn zal jaarlijks 16 miljard kubieke meter gas naar Europa getransporteerd worden.
Dit project kost beiden landen omgerekend 12 miljard Euro en is onderwerp van belangstelling geworden bij de vraag, hoe Europa minder energieafhankelijk kan worden van Rusland.

Scholen en opleidingsinstuten Gülen Azerbeidzjaan
Daarnaast is er ook gesproken over de Gülen beweging, die inmiddels 20 scholen en opleidingsinstituten (dershane) zou hebben in Azerbeidzjan. Erdoğan zou zijn collega hebben gewaarschuwd, dat deze beweging een gevaar vormt voor de staatsveiligheid van Turkije en zou hebben aangedrongen op maatregelen tegen deze beweging.