Home Nieuws Azarkan bij Jinek roept vragen op bij DENK-achterban over openheid van zaken

Azarkan bij Jinek roept vragen op bij DENK-achterban over openheid van zaken

Het optreden van de tijdelijke fractievoorzitter van DENK, Farid Azarkan, bij Jinek woensdagavond, roept bij een deel van de DENK-achterban meer vragen op dan dat het antwoorden biedt. Hoewel hoogleraar en bemiddelaar Tom Zwart in zijn voorlopige bevindingen DENK-Kamerleden eerder op de dag opriep om de scheuring binnen DENK niet meer in het openbaar uit te vechten, besloot Azarkan toch aan te schuiven bij Jinek. Een deel van de achterban vindt nu dat er schoon schip gemaakt moet worden en er volledige openheid van zaken gegeven dient te worden.

Azarkan probeerde in het begin van de uitzending uiteen te zetten waarom hij vond dat Öztürk af moest treden om plaats te maken voor een interim-bestuur, maar het gesprek aan tafel werd uiteindelijk gedirigeerd naar het kernonderwerp van de scheuring binnen de partij: een melding van grensoverschrijdend gedrag door Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu en de manier waarop er binnen DENK mee om werd gegaan. Azarkan geeft in de uitzending aan dat hij een dergelijke melding heeft ontvangen en dat hij deze melding heeft besproken met Kuzu en met Öztürk. Hij zegt verder dat hij geen weet heeft van een officieel onderzoek naar de melding en dat het niet in het midden gelaten had moeten worden. “Met de wetenschap van nu, hadden we anders moeten handelen,” geeft Azarkan toe. Op de vraag of Kuzu volgens Azarkan ooit nog terug kan keren in de politiek met een schoon blazoen zegt Azarkan dat het buitengewoon ingewikkeld is en snijdt daarmee een terugkeer de pas af.

Advertentie

Onderzoek naar klacht en handelen DENK

Onder de DENK-achterban en binnen de partij zijn verschillende kampen ontstaan van loyalisten. Er is ook groeiende kritiek op de manier waarop deze crisis wordt uitgevochten in het openbaar. Een deel van de achterban vraagt zich nu hardop af hoe de partij sterker uit deze crisis kan komen. Volgens hen kan dat maar op één wijze en dat is volledige openheid van zaken geven, onderzoeken instellen naar zowel de klacht over grensoverschrijdend gedrag evenals het handelen van de partij en alle betrokkenen daarin en desnoods excuses maken aan de vrouw in kwestie. Zij vinden dat er alleen op die wijze schoon schip gemaakt kan worden.

Het (bijna) volledige segment van Azarkan bij Jinek:

Farid Azarkan is een geschikte leider voor DENK

View Results

Laden ... Laden ...