Home Nieuws Aylan Kurdi: Asielaanvraag van verdronken kinderen werd afgewezen

Aylan Kurdi: Asielaanvraag van verdronken kinderen werd afgewezen

De Canadese minister van immigratie heeft zijn herverkiezingscampagne opgeschort om te onderzoeken waarom de asielaanvraag voor Aylan Kurdi’s familie werd afgewezen.

Advertentie

Familieleden van de slachtoffers gaven aan dat de Canadese immigratiedienst hun asielaanvraag van juni heeft afgewezen, waardoor de familie zich gedwongen voelde om Turkije te verlaten op een boot die zonk, resulterend in de dood van 12 vluchtelingen, waaronder Aylan, zijn broer (Galip) en moeder (Rihan), waarvan levenloze beelden de wereld hebben geschokt. De vader van het gezin, Abdullah, overleefde het tragische ongeluk en heeft besloten om terug te keren naar Ayn al-Arab (Kobani) om zijn familie daar te begraven.

De tante van het gezin die woonachtig is in Canada, Teema Kurdi, gaf aan dat “Het gezin door de VN niet aangemerkt werd als vluchteling en dat ze geen uitreisvergunning konden bemachtigen van Turkije en noodgedwongen de gevaarlijke overtocht hebben gewaagd”, nadat hun privaat gesponsorde asielaanvraag werd afgewezen door de Canadese immigratiedienst.

Het gaat daarbij om de zogeheten G5 procedure, waarbij vijf Canadezen een aanvraag kunnen indienen voor asiel op voorwaarde dat de vijf zorgen voor psychologische en financiële steun voor de betreffende vluchtelingen. Alleen aanvragers die door de VN of een buitenlandse mogendheid worden aangemerkt, kunnen gebruik maken van de regeling.