Home Nieuws Aya Sofya was voor mij de Rode Appel

Aya Sofya was voor mij de Rode Appel

Vandaag op 24 juli 2020 is de historische dag waarop de Aya Sofya Moskee weer officieel opengesteld is voor het vrijdaggebed, sinds de status in 1934 werd gewijzigd in een museum. De man achter de vele rechtszaken die uiteindelijk leidden tot het heropenen van de Aya Sofya moskee, Ismail Kandemir, bidt vandaag samen met de Turkse president en zijn kleinzoon.

De Aya Sofya moskee, die op de werelderfgoedlijst staat, werd in 1934 na seculiere hervormingen aangewezen als een museum door de stichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Atatürk. Dat besluit werd onlangs nietig verklaard door de Turkse Raad van State. De man achter de vele rechtszaken, Ismail Kandemir, voorzitter van een vereniging die de historische fout wilde herstellen, zegt dat hij geluk is en wel kan vliegen als een vogel.

Advertentie

Kandemir begon zijn juridische strijd tegen het besluit om van de Aya Sofya een museum te maken zo’n 26 jaar geleden, maar kreeg steeds nul op het rekest. Hij volhardde en zette zijn strijd voort. Een strijd die hij zelf aanduidt als de Rode Appel [kızıl elma] uit de Turkse mythologie, die vele betekenissen draagt, maar bovenal gaat over het bereiken van een doel, ideaal, dat buiten jouw bereik ligt.

Aya Sofya is voor mij een Rode Appel. In 1966 ging ik naar de Aya Sofya om daar stiekem het gebed te verrichten. Nu ben ik hier om openlijker mijn gebed te verrichten. Een Rode Appel-oorlog die sinds 1966 wordt gevoerd en een overwinning in de oorlog…ik kan wel vliegen als een vogel. De eerste rechtszaak heb ik in 1994 aangespannen bij de Raad van State. Toen werd het afgewezen omdat men geen zeggenschap had daarover. Daarna heb ik mijn Vereniging opgericht en heb ik weer een rechszaak aangespannen om het besluit van de ministerraad in 1934 nietig te laten verklaren. Ik heb 50 rechtszaken aangespannen en heb in de rechtszaak die ik in 2016 heb aangespannen gewonnen. Het is ons gelukt. Ik spreek zo met onze president en zal met hem het gebed verrichten. Ik ben hier met mijn kleinzoon. Aya Sofya was voor mij een Rode Appel en een ideaal dat ik moest bereiken en heb bereikt,” aldus Kandemir tegenover Turkse media.

In de christelijke wereld werd onthutst gereageerd op het besluit van de Turkse Raad van State om de weg vrij te maken voor het heropenen van de moskee voor het gebed. Het bouwwerk blijft echter nog steeds toegankelijk voor toeristen, zo verzekerde presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalin onlangs. “Turkije zal nog steeds de christelijke symbolen in het gebouw behouden, zoals ook onze voorouders dat hebben gedaan,” aldus Kalin.