Home Nieuws Avondklok vanaf 21.00 uur

Avondklok vanaf 21.00 uur

Avondklok

De aangekondigde avondklok die morgenavond vanaf 20.30 uur zou ingaan en waarover vandaag werd gedebatteerd in de Tweede Kamer kan in een aangepaste vorm op steun van een meerderheid in de Kamer rekenen. De avondklok geldt nu tussen 21.00 uur ‘s avonds en 4:30 uur ‘s ochtends en gaat in vanaf zaterdag.

Een motie van D66 waarin wordt gepleit om de avondklok een half uur later in te laten gaan vond steun bij VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus. PVV, FvD en DENK zijn tegen de avondklok omdat ze het een draconische maatregel vinden. Volgens de motie zou het uitstel het draagvlak moeten vergroten: “Een later tijdstip kan voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil maken.

Advertentie

Regels die gelden tijdens de avondklok:
Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:
– In geval van een calamiteit;
– Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
– Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
– Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
– Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
– Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
– Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.
– Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je – voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Steunpakket ondernemers

Anderzijds heeft de Kamer ingestemd met een steunpakket van €7,6 miljard aan ondernemers voor de eerste zes maanden van 2021. Ondernemers die minstens 30% omzetverlies lijden, kunnen onder de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) een groot deel van hun vaste lasten vergoed krijgen.