Home Nieuws Avondklok mogelijk vanaf vrijdag 20.30 uur

Avondklok mogelijk vanaf vrijdag 20.30 uur

Curfew

Het kabinet praat vanochtend over een avondklok die mogelijk vanaf aanstaande vrijdag in moet gaan. Het algehele straatverbod zou moeten gelden tussen de uren 20.30 uur en 4.30 uur. De maatregel wordt nu overwogen in verband met de Britse variant van het Coronavirus dat veel besmettelijker is. Update 13.20 uur: het kabinet komt definitief met het voorstel om de maatregelen vanmiddag voor te leggen aan de Tweede Kamer en in te laten gaan op vrijdag.

Naast een avondklok wordt ook gesproken over het beperken van het aantal gasten die je thuis mag ontvangen. Nu geldt een maximum van twee volwassenen per huishouden, maar dat zal mogelijk worden teruggebracht tot maximaal één gast. Ook een verbod op vluchten van en naar Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk ligt op tafel.

Advertentie

Wie zich tussen de uren 20.30 uur en 4.30 uur toch op straat begeeft moet daar een geldige reden voor hebben. Ook zou men van tevoren online een verklaring in moeten vullen wat je bestemming is, indien je een goede reden hebt om je buiten te begeven, zoals werk- of andere verplichtingen. Ook dien je een bewijs mee te nemen die je verplichtingen ondersteunen zoals een werkgeversverklaring of een zelfverklaring die je op de website van de rijksoverheid invult en uitprint. Hondenbezitters mogen hun honden nog wel uitlaten, maar wel alleen en niet met andere gezinsleden. Een eventuele boete voor mensen die zich ongeoorloofd op straat begeven zou €95 moeten kosten.

De plannen worden woensdag aan het begin van de middag gepresenteerd. Aanvullend zal er een debat in de Tweede Kamer plaatsvinden.