Home Opinie Aşure: een millennia oud recept

Aşure: een millennia oud recept

Aanstaande dinsdag 11 oktober is het, volgens de islamitische kalender, tien Muharrem. Tien Muharrem is de dag waarop Noach (Nuh a.s.) de profeet en zijn metgezellen, na zes dagen vloed, voet op het vaste land zetten.

Advertentie

Volgens de overleveringen bouwde Noach een grote ark om zichzelf tegen de aankomende vloedgolf te beschermen. Toen de grote dag aanbrak ging Noach met tachtig volgelingen en dieren aan boord. Ieder die de ark binnenstapte overleefde de vloed en de rest niet. Noach en zijn metgezellen waren na zes moeilijke dagen bijna door hun voedselvoorraad heen. Van het resterende voedsel en drinken maakten ze een gerecht dat ze aşure noemden. Tot op de dag van vandaag eten de gelovigen traditiegetrouw op de tiende dag aşura dag (aşura komt van aşara hetgeen tien in het Arabisch betekent) van de maand Muharrem aşure.

Alhoewel er duizenden jaren zijn verstreken, is het recept van aşure bewaard gebleven. We moeten wel constateren dat tegenwoordig meerdere recepten van aşure in omloop zijn. Wij hebben voor u de meest gebruikte ingrediënten, het Turks/Anatolische recept, op een rijtje gezet.

Ingrediënten

  • 1 kilo tarwekorrels,
  • halve kilo suiker,
  • halve kilo kikkererwten,
  • halve kilo bonen,
  • halve kilo rozijnen,
  • 1 kop rijst,
  • 1 kop gedroogde vijgen,
  • 1 kop gedroogde abrikozen,
  • 2 sinaasappels,
  • 3 appels,
  • 1 kopje granaatappel,
  • snufje kaneel,
  • 1 kopje walnoten,
  • 1 kopje hazelnoten.
  • Eventueel rozenwater

asure

Bereidingswijze:  

Week de witte bonen, kikkererwten en tarwekorrels een dag van tevoren in koud water. Schil de sinaasappels en snijd ze in stukken. Doe hetzelfde met de vijgen, rozijnen, appels en de abrikozen. Kook de witte bonen, de kikkererwten en de tarwekorrels 20 minuten in ruim water. Giet ze daarna af. Schep de bonen, de kikkererwten, de tarwekorrels, de rijst en de stukjes sinaasappels, vijgen, abrikozen ,rozijnen en appels in een flinke pan. Voeg aan het bonen-vruchten-mengsel 1 liter water en suiker toe. Laat alles nog 20 minuten zachtjes koken. Giet er het rozenwater voor de geurigheid bij. Schep het dessert in schaaltjes en garneer met grof gemalen walnoten, hazelnoten, een snufje kaneel en granaatappelpitjes. Serveer het gerecht warm of koud. (Circa 40 porties).

 

Update: 9 oktober 2016.