Home Nieuws Arrestatiebevel voor Gülen in zaak Tevhid-Selam samenzwering

Arrestatiebevel voor Gülen in zaak Tevhid-Selam samenzwering

Het Turkse Hof heeft maandag een arrestatiebevel in absentia (bij verstek) uitgevaardigd voor Fethullah Gülen en Emre Uslu en voormalig politiechef Yurt Atayün over de Selam-Tevhid zaak.

Advertentie

De verdachten worden beschuldigd “Van oprichting of het runnen van een terroristische organisatie, het lekken van staatsgeheimen met politieke en militaire spionage doeleinden, een poging om een regering omver te werpen of het functioneren van de regering van de Republiek Turkije te belemmeren, het schenden van privacy, onwettige registratie van persoonlijke informatie, vervalsing van officiële documenten, het fabriceren van misdaden en het vernietigen van bewijsmateriaal”.

Selam Tevhid zou de naam van de organisatie zijn die is opgezet door de Gülen-beweging, waarin prominente figuren, waaronder politici en journalisten illegaal zijn afgeluisterd onder het valse voorwendsel van een onderzoek naar een niet-bestaande terroristische organisatie.

De Gülen-beweging wordt ervan beschuldigd illegaal af te luisteren en andere illegale activiteiten te ontplooien om de democratisch gekozen regering omver te werpen. Leden van de beweging zouden overheidsinstanties zoals het politie- en rechtsapparaat hebben geïnfiltreerd om operaties uit te voeren tegen vermeende vijanden.

De leider van de beweging, Fethullah Gülen, woont in zelf opgelegde ballingschap in de Verenigde Staten.