Home Nieuws Armenië vuurde ballistische raket af op hoofdstad Azerbeidzjan

Armenië vuurde ballistische raket af op hoofdstad Azerbeidzjan

Iskander
Een Iskander ballistische raket van Russische makelij tijdens een militaire show. Foto: Vitaly Kuzmin

Armenië vuurde een Iskander ballistische raket af op de hoofdstad van Azerbeidzjan in aanloop naar de Armeense overgave in het Nagorno-Karabach conflict. De Iskander raket kon worden neergehaald met een Israëlisch luchtverdedigingssysteem dat in 2018 is aangeschaft door Azerbeidzjan. Dat meldt Middle East Eye (MEE) op basis van bronnen.

Armenië vuurde in november een Iskander raket van Russische makelij af op de hoofdstad van Azerbeidzjan. Een inslag in de hoofdstad had kunnen leiden tot tientallen tot wel honderden burgerdoden. De ballistische raket werd neergeschoten met een Barak-8 luchtverdedigingssysteem dat Azerbeidzjan in 2018 kocht van Israël. Volgens MEE zou Rusland Armenië ertoe hebben aangezet om de raket af te vuren om Azerbeidzjan naar de onderhandelingstafel te dwingen.

Advertentie

Armenië bevestigde eerder dat het een ballistische raket heeft gebruikt in de oorlog, maar niet wat het doelwit van die raket was. Ook op beelden is te zien dat Armenië een Iskander raket heeft ingezet, mogelijk vanaf Nagorno-Karabach waar de Iskander de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe kon bereiken.

Armenië heeft in het conflict in Nagorno-Karabach tal van raketten afgevuurd op de burgerbevolking in Azerbeidzjan. Zoals in Ganja, de tweede grootste stad van Azerbeidzjan, waar een baby en kinderen om het leven kwamen bij een raketaanval op een woonwijk.