Home Nieuws Applaus voor verzet Freek de Jonge tegen haatretoriek Thierry Baudet tijdens boekenbal

Applaus voor verzet Freek de Jonge tegen haatretoriek Thierry Baudet tijdens boekenbal

Cabaretier Freek de Jonge stond vrijdagavond bij de boekenbal op om zich te laten horen over de protofascistische tendensen van Thierry Baudet en zijn verkiezingsspeech, waarin hij universiteiten, journalisten, kunstenaars en bestuurders als gevaar afschilderde. Freek de Jonge kon op applaus rekenen uit de zaal.

Advertentie

Freek de Jonge stond er vrijdagavond bij de opening van het boekenbal op dat het CPNB met een statement zou moeten komen over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-kopstuk Thierry Baudet, waarin hij vijandbeelden creëert tegen onder andere wetenschappers, journalisten, kunstenaars en bestuurders.

Er zit hier een groep mensen bij elkaar die heel erg gekwetst is door wat de leider van de grootste partij heeft gezegd over dat kunstenaars, wetenschappers en journalisten de oorzaak zijn van alle ellende. Daar hadden we vanavond eventjes acht op moeten slaan,” verklaarde de Jonge tegenover media. Volgens hem heeft Baudet een gevaarlijke sfeer gecreëerd die overeenkomsten vertoont met een periode uit de vorige eeuw waaraan we het liefst niet herinnerd worden. In de jaren dertig van de vorige eeuw, grepen nazi’s op een vergelijkbare manier en met vergelijkbare retoriek de macht.

De historische analogieën met de opkomst van de nazi’s en de opkomst van rechts-extremistische politieke bewegingen zoals de PVV en FvD dringen zich als vanzelfsprekend op. Zeker gezien de taal die Thierry Baudet en Geert Wilders uitslaan en het vijandschap dat ze creëren tegen mensen omwille van hun beroep (kunstenaars, wetenschappers, journalisten) of omwille van hun religie (moslims). Ook journalist Kees Boonman zag eerder deze week de overeenkomsten.

Hoe geesten rijp worden gemaakt voor een genocide