Home Nieuws ANTIFA op terreurlijst VS

ANTIFA op terreurlijst VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag aangekondigd dat het de militante protestbeweging ANTIFA op de terreurlijst zal opnemen. Dat kondigde Trump aan naar aanleiding van protesten tegen de moord op George Floyd door politieagenten, die in sommige plaatsen uitliepen op plunderingen. ANTIFA is een gedecentraliseerde beweging zonder een hiërarchie of leiderschap en verzet zich tegen fascisme. Het aanmerken van ANTIFA kan juridische problemen met zich meebrengen voor de VS, wiens terroristische partners in Syrië wapentrainingen verzorgen voor ANTIFA.

Terwijl de legitieme protesten tegen racistisch politiegeweld in de VS steeds meer extreemlinkse militante activisten aantrekken, worden de straten van Amerikaanse steden langzaam maar zeker gedomineerd door gemilitariseerde politie-knokploegen. Mensen die willen protesteren tegen racistisch politiegeweld zien hoe hun vreedzame protest enerzijds met buitensporig geweld wordt beantwoord en anderzijds dat hun protestbeweging wordt gekaapt door mensen die geweld met geweld beantwoorden, vernielingen aanrichten en winkels plunderen. Ook worden er in verschillende steden meldingen gemaakt van politieagenten in burger die zich onder de demonstranten hebben genesteld en vernielingen aanrichten. De Amerikaanse regering houdt ANTIFA verantwoordelijk voor de vernielingen en rellen.

Advertentie

Voor de Amerikaanse president Trump zijn de protesten tegen racistisch politiegeweld in de VS aanleiding om ANTIFA op de terreurlijst te zetten. Zijn minister van justitie William Barr zegt dat het “Geweld dat wordt uitgelokt en gepleegd oor ANITFA en soortgelijke groepen” in relatie met de rellen als “Binnenlands terrorisme” zal worden behandeld.

-Artikel loopt door onder de Tweeets-

Gewapende extreemrechtse en neonazi-groepen zien de protesten vooral als een kans om ook een lont in het kruitvat te werpen om zo de door hun gedroomde burgeroorlog mogelijk te maken. Zij geloven dat het vroeg of laat aan zal komen op een gewapende confrontatie met de Amerikaanse regering en met linkse groepen. Op verschillende plaatsen zijn al gewapende Boogaloo Bois in hun trademark Hawaishirts opgedoken om op hun eigen manier bij te dragen aan een escalatie van de protesten. De “Boogaloo” is een extreemrechts codewoord voor een naderende burgeroorlog of een gewapende confrontatie met de federale regering.

Wat het aanmerken van ANTIFA als een terreurbeweging in de praktijk betekent, is onduidelijk. ANTIFA is een gedecentraliseerde globale beweging zonder een duidelijke organisatiestructuur, leiderschap of een eenduidige ideologie. Het aanmerken van ANTIFA als een terroristische organisatie brengt ook juridische uitdagingen met zich mee. Onder andere voor het PENTAGON, dat wapens heeft geleverd aan de Syrische tak van de terroristische organisatie PKK, de YPG, waar ook ANTIFA-militanten in meevechten.

Honderden buitenlanders die zich vereenzelvigen met ANTIFA zijn in de voorbije jaren afgereisd naar het noorden van Syrië om met de Marxistische terreurbeweging PKK te vechten. Een deel van hen zijn na uitgebreide wapen- en gevechtstrainingen weer teruggereisd naar hun Europese en Amerikaanse thuissteden.

Zware mishandeling onschuldige omstander door terreurgroep PKK en ANTIFA