Home Opinie Anti-Turkije activisten en Pieter Omtzigt (CDA) houden hoorzitting Tweede Kamer over Turkse...

Anti-Turkije activisten en Pieter Omtzigt (CDA) houden hoorzitting Tweede Kamer over Turkse betrokkenheid Syrië

PieterO
“Turkse betrokkenheid Syrië”

Vanmiddag om 16:30 ontvangt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) de onderzoeksjournalist Erkan Metin in de commissie voor buitenlandse zaken (BZ), om te spreken over diens bevindingen naar aanleiding van het het onderzoek naar de rol van Turkije en Abu Banat in de ontvoering van Twee Syrische bisschoppen en de vermeende Turkse betrokkenheid bij het trainen en financieren van in Syrië opererende Al Qaida strijders.

Advertentie

Onduidelijke motieven belangengroeperingen
In een gezamenlijk persbericht van de organisaties Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM), Jubilee Campaign en CDA verklaart men dat er steeds meer feiten zijn die op betrokkenheid wijzen van Turkije bij het steunen en zelfs financieren van Al Qaida rebellen. Jubilee Campaign is volgens haar eigen website een organisatie die de vestiging van een onafhankelijke christelijke staat in Noord-Syrië voorstaat.
Erkan Metin, de Turkse journalist die onderzoek gedaan zou hebben naar de vermeende betrokkenheid van Turkije bij de burgeroorlog in Syrië doet daarover verslag tegenover de Kamercommissie van BZ. Minister Frans Timmermans heeft eerder al verklaard dat Turkije geen betrokkenheid heeft bij dergelijke kwesties.

Anti-Turkije retoriek
De initiator van de hoorzitting Pieter Omtzigt, die eerder al Kamervragen heeft gesteld naar aanleiding van de rechtsgang rondom de van terrorisme beschuldigde en in Turkije vastgezette Füsün Erdogan (DHKP-C), staat bekend om zijn anti-Turkije retoriek en om zijn openlijke bewondering voor de PVV. Hij zou eerder verklaard hebben dat de Turkse geheime dienst hem schaduwde tijdens zijn ‘huwelijksreis’ in Turkije, waar hij verschillende kerkgenootschappen bezocht. Of Harry van Bommel (SP), die bekend staat als voorstander van de terroristische organisatie PKK, een betrokkenheid heeft bij de organisatie van de hoorzitting blijft onduidelijk.