Home Opinie Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) verspreidt foutieve informatie

Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) verspreidt foutieve informatie

Door een onzer redacteuren,
Het ANP is het grootste persbureau van Nederland en voorziet diverse kranten van wat het zelf noemt “Snel, onafhankelijk en betrouwbaar nieuws”. Een van die aspecten is onwaar, zo blijkt uit verschillende artikelen die in verscheidene Nederlandse kranten zijn gepubliceerd over wat de Turkse president Erdogan gezegd zou hebben aangaande 5.000+ PKK terroristen die naar de eeuwige jachtvelden zijn gestuurd door de Turkse veiligheidsdiensten. ANP wijst op zijn beurt naar het REUTERS artikel dat geschreven lijkt door Seyhmus Cakan.

Advertentie

Dat ze bij het ANP snel zijn, geloof ik graag. Aangezien ze direct reageren op globale gebeurtenissen en alle grote kranten in Nederland voorzien van kant en klare nieuwsartikelen, “waar de redacties dan op eigen houtje verder aan kunnen sleutelen,” aldus een medewerker van het ANP. Ook dat ze onafhankelijk zijn, is meer fictie dan feit. Het ANP, een échte onderneming, is namelijk sinds 2010 volledig in handen van V-Ventures dat onderdeel is van Vereniging Veronica, waar de regelmatig geziene studiogast van Powned, Yoeri Albrecht, tevens directeur van De Balie, voorzitter van is.

Wat niet geheel waar is, is de betrouwbaarheid van het nieuws dat de ANP verspreidt, zo bleek ook vandaag. In een artikel dat verscheen op De Telegraaf, Powned en Trouw wordt gekopt dat de Turkse president Erdogan gezegd zou hebben dat “Turken Koerden doodden”. Niets van dat allemaal is waar. Zo staat het ook niet beschreven in het artikel van Reuters, waar wordt gesproken over “Militanten van de PKK” en niet over Koerden. De kritiek van sommigen op de kranten die het publiceren na het lezen van die artikelen is geheel terecht, maar boos worden en een boze mail sturen naar die redacties heeft weinig zin, wanneer de foutieve kop niet van hen afkomstig is, maar van het centrale distributiecentrum ANP.

De ANP-medewerker die ik aan de lijn kreeg en waaraan ik om verduidelijking vroeg over waarom in de kop gesproken wordt over Koerden, terwijl de Turkse president in zijn speech spreekt over PKK-terroristen, vertelde dat het artikel van zijn collega was, die al naar huis was vertrokken, maar dat het toch Koerden waren die waren doodgegaan: “Het zijn toch Koerden die strijden voor Koerdistan, hoe moet je ze dan noemen?” was zijn response, waarop ik stelde dat niet alle Koerden de PKK steunen en dat niet alle PKK’ers Koerden zijn. Los van het feit dat de kop van het artikel niet klopt met wat er daadwerkelijk in die toespraak is gezegd door de staatsman in kwestie.

De kop van het artikel dat de ANP de deur uit heeft gedaan is gewoonweg foutief. Het ANP zou zoals ook in haar motto staat, betrouwbaar nieuws moeten brengen en niet wat men vindt dat er gebeurd is of wat een deel van de publieke opinie vanuit zijn onderbuik voelt. Je hoeft geen aanhanger van de AK-Partij of Erdogan te zijn om te begrijpen dat deze foutieve koppen ons allemaal raken, ons allemaal. Turken en Koerden. Turken doden geen Koerden. Turken doden hen die verantwoordelijk zijn voor 40.000 doden en een heel volk gegijzeld houdt in het zuidoosten van Turkije, zoals die andere terreurbeweging vlak over de grens, die ISIS heet. Als Erdogan zegt, “het Turkse leger heeft meer dan 5.000 PKK terroristen gedood”, dan heeft hij niet gezegd dat het “Turkse leger meer dan 5.000 Koerden heeft gedood”.

Als je vindt dat je recht hebt om je eigen mening toe te voegen aan een nieuwsbericht dat in alle grote kranten van Nederland wordt afgedrukt, dan kun je beter columnist worden.

Waardeer je onze artikelen? Houd ons dan in de lucht met 3 euro per maand. Bezoek www.dutchturks.nl/steun-ons en meld je aan via onze donatiemodule.