Home Nieuws Kinderbijslag voor Turken buiten Turkije

[UPDATE] Kinderbijslag voor Turken buiten Turkije

De Turkse regering introduceert een stimuleringsprogramma (kinderbijslag) voor Turkse moeders in het buitenland om meer kinderen te krijgen. Een stel krijgt voor hun eerste kind 300 Turkse lira, voor hun tweede kind 400 lira en voor hun derde kind een bedrag van 600 lira van de Turkse staat. [update onderaan]

Advertentie

Sprekend in Berlijn op 12 januari tijdens een bijeenkomst die Turken in Duitsland bij elkaar bracht, zei minister-president Ahmet Davutoğlu dat de “gift” die onlangs in Turkije was aangekondigd, ook zal gelden voor Turkse ouders die in het buitenland wonen.

“We kunnen jullie de gift die we aan hebben geboden aan werknemers die werkzaam zijn in Turkije niet onthouden”, sprak Davutoğlu de Turkse vrouwen die in het buitenland werkzaam zijn toe.

“Turkse gezinnen in het buitenland zullen de gift ontvangen via het Turkse consulaat, nadat ze aangifte van een geboorte hebben gedaan”, voegde hij eraan toe.

Een andere stimuleringsmaatregel, een fondsenwervend programma voor kinderen, met een kinderbijdrage van 15 procent van de staat, zal ook aan gezinnen in het buitenland worden aangeboden, zei Davutoğlu.

Update:
Het persinformatiecentrum van de Turkse regering heeft tegenover DutchTurks.nl bevestigd dat bovenstaande regeling per 15-05-2015 in effect is getreden en geldt voor nieuwe geboortes na 15-05-2015. Om te bepalen op hoeveel kinderbijslag een stel recht heeft zal men bij de aangifte van nieuwe geboortes kijken naar eerdere aangiftes en gegevens die voorhanden zijn. De aangifte van nieuwe geboortes en aanvragen om in aanmerking te komen voor de kinderbijslagregeling dienen te geschieden bij de Turkse ambassades en consulaten.

Voorbeeld:
Een stel dat al twee kinderen heeft die voor 15-05-2015 zijn geboren en een baby krijgen na 15-05-2015 hebben dus recht op een eenmalige uitkering van YTL 600,- -omdat het hun derde kind betreft- dat overgemaakt zal worden aan de moeder indien deze de Turkse nationaliteit bezit.

Vorig artikelDoodsbedreiging medewerkster islamitische kledingboetiek Den Haag
Volgend artikelAmerika reageert op uitlatingen Erdoğan richting Netanyahu