Home Nieuws Analyse misleidend nieuwsitem Olaf Koens (RTL) over conflict tussen Turkije en terreurgroep...

Analyse misleidend nieuwsitem Olaf Koens (RTL) over conflict tussen Turkije en terreurgroep PKK

Verslaggever Olaf Koens van RTL Nieuws brengt in het kielzog van de militaire operatie tegen de PKK in Afrin een opmerkelijk verslag naar buiten, waarin hij de strijd tussen Turkije en de terreurbeweging PKK uitvergroot tot een conflict tussen Turken en Koerden. Een misleidend item, wanneer je zoals Olaf de ins and outs van de Turkse samenleving kent. Een analyse.

Advertentie

In het verslag voor RTL-Nieuws zegt Koens zaterdag:
“Koerdische militairen vieren feest in het hart van Raqqa, ooit de zelf uitgeroepen hoofdstad van het Kalifaat. De herovering van Raqqa op IS het afgelopen najaar is het succesverhaal van de Koerdische troepen. Voor Amerika zijn ze in Syrië de belangrijkste partner. Ze krijgen wapens en geld, maar volgens de Turkse president Erdogan spelen de Koerden een dubbelspel”.

Vervolgens zoomt RTL-nieuws in op een speech van Erdogan waarin hij spreekt over de terreurbeweging PKK. Je leest alleen het volgende:
“We weten maar al te goed hoe verraderlijk en schijnheilig ze zijn. Dit leger is een leger van verraders”.

De “Koerdische militairen” waar Koens het over heeft in zijn item, bestaan voor een groot deel uit PKK-terroristen die zijn ondergebracht bij de YPG en vervolgens om zijn gedoopt tot de Syrian Democratic Forces door de Amerikanen. Ook de Amerikanen erkennen dat de transformatie naar SDF, een witwasoperatie van de PKK, hun idee is geweest. De organische banden van de PKK en YPG zijn inmiddels door talloze analisten aangetoond en ook erkend door de Amerikaanse minister van Defensie. Nadat Olaf zegt “Volgens de Turkse president Erdogan spelen de Koerden een dubbelspel”, gaat het fragment over op een speech van Erdogan waarin hij zegt “We weten maar al te goed hoe verraderlijk en schijnheilig ze zijn”, zonder verdere context. Erdogan spreekt in zijn speech over de terreurbeweging PKK en haar Syrische aftakkingen en niet over Koerden.

Het nieuwsitem gooit er daarna een schep bovenop:
“Turkije vreest dat de Koerden zo machtig worden dat ze uiteindelijk onafhankelijk zijn. De Koerden leven nu verspreid over verschillende landen. Die gebieden verenigen tot één staat is de droom van veel Koerden, maar een nachtmerrie voor de Turken, want die zouden dan een enorm stuk grondgebied kwijtraken. Turkije voert in eigen land al decennialang een strijd tegen de Koerden, die op hun beurt geregeld aanslagen plegen. De Turken vrezen dat door de steun van de Amerikanen de Koerden sterker en sterker worden. In het noorden van Syrië controleren de Koerden nu al een groot gebied. Erdogan kan een verdere machtsuitbreiding niet aanzien en dreigt daarom om met een groot grondoffensief in te grijpen.”

De zin “Turkije vreest dat de Koerden zo machtig worden dat ze uiteindelijk onafhankelijk zijn“, is een hardnekkige misvatting die heerst bij het westerse lezerspubliek. Koerden in Irak, Syrië, Iran en Turkije verschillen onderling zo van elkaar, dat ze zelfs in één van de voorgenoemde landen uiteenlopende visies hebben over de onafhankelijkheid waar Olaf kennis over zegt te hebben.

Olaf zegt in zijn reportage vervolgens “Turkije voert in eigen land al decennialang een strijd tegen de Koerden, die op hun beurt aanslagen plegen“. Dit is fout in veel opzichten. Turkije voert niet al decennialang een strijd tegen Koerden, maar voert al decennialang een strijd tegen een terreurbeweging die de Koerdische bevolking in haar greep houdt en geregeld aanslagen pleegt waarbij onschuldige burgers om het leven komen. Het behoeft uitleg dat Koerden die het niet eens zijn met de PKK, worden geëxecuteerd door de terreurbeweging. Voeren Koerden dan in Olaf’s ogen ook een strijd tegen de Koerden? Daarnaast wordt progressie in het zuid-oosten van Turkije tegengehouden door de terreurbeweging en zelfs basale infrastructurele verbeteringen worden tegengewerkt, waarbij meer dan eens arbeiders die bijvoorbeeld wegen of leidingen aanleggen om het leven worden gebracht. Koerden maken zelfs een groot deel van het electoraat van de regerende partij uit. Samen met de Turkse vice-premier Mehmet Simsek zijn er tal van politici die Koerdische wortels hebben. De zin “Die op hun [Koerden] beurt aanslagen plegen”, lijkt ook regelrecht te zijn ontsproten uit de valse aanname dat er een strijd is tussen Turken en Koerden. Het is stigmatiserend en generaliserend om te stellen dat alle Koerden verantwoordelijk zijn voor PKK-terreuraanslagen in Turkije.

De reportage van Olaf Koens voor RTL-Nieuws is niet waarheidsgetrouw en generaliserend voor zowel Turken als Koerden. Turken wordt verweten dat ze strijden tegen Koerden op basis van etniciteit en Koerden wordt het stigma opgeplakt dat ze massaal aanslagen plegen in Turkije. Het beeld dat in deze reportage wordt geschetst is geen feitelijke weergave van wat er aan de hand is en behoeft in mijn ogen een correctie.