Home Nieuws Amsterdam krijgt met Femke Halsema een rechtse burgemeester

Amsterdam krijgt met Femke Halsema een rechtse burgemeester

Femke Halsema, in één van de openingsscènes van de docu 'Seks en de Zonde'.

Amsterdam krijgt met de voormalig leider van Groenlinks, Femke Halsema, een rechtse burgemeester. Vandaag werd bekend dat de 52-jarige Amsterdammer de nieuwe burgemeester van Amsterdam wordt.

Advertentie

De oud-Groenlinkser is niet onomstreden. Zo noemt ze de islam een probleem en problematiseert ze de hoofddoek, die moslima’s kiezen te dragen.

Halsema zei in 2009 in een interview met Dagblad de Pers dat het haar moeilijk valt dat zij op de school van haar kinderen in de buurt van vrouwen met een hoofddoek moet zitten. Ze heeft naar eigen zeggen moeite met de hoofddoek. Ze claimt dat ze het recht van moslima’s om vrijwillig een hoofddoek te dragen altijd heeft verdedigd, maar zegt dat ze niet kan wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Voor haar latere documentaireserie ‘Seks en de Zonde‘ kon Halsema ook rekenen op kritiek van moslima’s, omdat ze hen collectief reduceert tot hun keuze om een hoofddoek te dragen.

“Natuurlijk is de islam een probleem”

“Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. En volstrekt vrij. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt. Dat zijn de mannen geweest die het geloof uitleggen. Ik merk het in mijn wijk: natuurlijk is de islam een probleem. Overigens met name de islam in combinatie met ongeletterdheid,” aldus Halsema

Hoe Halsema zich als burgemeester gaat inzetten voor het recht van moslima’s om vrijwillig de Burqa te dragen blijft gissen. Dinsdag werd bekend dat een bouquet aan rechts-christelijke en protofascistische partijen het voorstel van de door zionisten gesponsorde rechtsextremist Geert Wilders uit 2005 door de Eerste Kamer hebben geloodst. PVV, VVD, CDA, SGP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus en de Onafhankelijke SenaatsFractie hielpen daarbij.

PKK-aanhangers

Onder voormalig burgemeesters werden strafbare manifestaties van sympathisanten van de terreurbeweging PKK toegestaan. Ook onder Femke Halsema wordt verwacht dat deze lijn wordt doorgezet. Halsema staat bovendien sympathiek tegenover de terreurbeweging. In 2014 betoogde ze in De Correspondent dat het westen de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor tienduizenden doden, en zich nog steeds bezighoudt met drugs- en mensenhandel -ook in Europa-, van de internationale terreurlijsten te halen. Een jaar later, in 2015 stemde haar partij Groenlinks samen met de SP zonder succes voor een motie in het Europees Parlement om de PKK van de EU-terreurlijst te halen.

Halsema, die ik ooit hoog had zitten omdat ze zo in het geweer kwam tegen racisten zoals Wilders, zei twee jaar geleden dat ze er niets voor voelt om burgemeester te worden. Of ze er nog steeds vrouwonvriendelijke, islamofobe en PKK-terreur-verheerlijkende ideeën op nahoudt en dit meeneemt in haar burgemeesterschap, zal de komende periode moeten blijken.

Vorig artikelWereldleiders en leiders joodse, Armeense en Syrisch-orthodoxe gemeenschap feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezingswinst
Volgend artikelTerreurbeweging PKK vermoordt Koerdische vader en winkelier, omdat hij voor de AK-Partij was
Political reporter, blogger, concerned citizen. Questions or remarks: volkan@dutchturks.nl