Home Nieuws Amnesty: “Koerden plegen oorlogsmisdaden, verantwoordelijk voor etnische zuivering”

Amnesty: “Koerden plegen oorlogsmisdaden, verantwoordelijk voor etnische zuivering”

Een fact-finding missie naar het noorden van Syrië heeft een golf van gedwongen verplaatsingen en verwoestingen van huizen ontdekt die onder leiding van de Koerdische Partiya Yekitiya Demokrat (PYD) zijn uitgevoerd. Amnesty spreekt van oorlogsmisdaden in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. Het autonome bestuur in de regio is een belangrijke bondgenoot van de door de VS misleide coalitie in de strijd tegen de gewapende groep die zichzelf de Islamitische Staat (IS) noemt.

Advertentie

‘We konden nergens anders heen”: Gedwongen verplaatsing en vernielingen in het noorden van Syrië onthullen bewijs van verontrustende misstanden, waaronder ooggetuigenverslagen en satellietbeelden over de opzettelijke verplaatsing van duizenden burgers en de vernietiging van hele dorpen in gebieden die onder de controle van het Autonome Bestuur staan, vaak als vergelding voor de bewoners ‘vermeende sympathieën met, of banden met leden van IS of andere gewapende groeperingen.

“Door bewust huizen van burgers te slopen en het in sommige gevallen met de grond gelijk te maken en het afbranden van hele dorpen, het verplaatsen van de bewoners zonder gerechtvaardigde militaire redenen, maakt het Autonome Bestuur misbruik van haar gezag en lapt schaamteloos het internationaal humanitair recht aan zijn laars, met aanvallen die neerkomen op oorlogsmisdaden”, zei Lama Fakih, Senior Crisis Adviseur bij Amnesty International.

Sommige burgers zeggen dat ze zijn bedreigd met bombardementen van de door de VS geleide coalitie als ze de Koerden niet zouden gehoorzamen en niet zouden vertrekken uit de regio.

Onderzoekers van Amnesty International hebben 14 steden en dorpen bezocht in al-Hasakeh en Al-Raqqa in juli en augustus 2015, om de gedwongen verplaatsingen van bewoners en de vernietiging van hun huizen te onderzoeken in gebieden die onder controle staan van het Autonome Bestuur.

Satellietbeelden verkregen door Amnesty International illustreren de omvang van de vernielingen in het dorp Husseiniya, op het platteland van Tel Hamees. De beelden tonen in juni 2014 225 gebouwen die rechtovereind staan, terwijl er in juni 2015, nog slechts 14 gebouwen zijn overgebleven – een schokkende daling van 93,8%.

Amnesty

Bron Amnesty International.