Home Nieuws Amfibisch landingsschip TCG Bayraktar in gebruik genomen

Amfibisch landingsschip TCG Bayraktar in gebruik genomen

De TCG Bayraktar, een amfibisch landingsschip ontworpen om 20 tanks in één keer te transporteren, is in gebruik genomen in Tuzla Istanbul met een ceremonie bijgewoond door president Recep Tayyip Erdoğan.

Advertentie

Erdoğan onderstreepte tijdens zijn speech ook de vluchtelingencrisis waarmee Turkije geconfronteerd wordt in de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee en de inspanningen van de Turkse marine om het verlies van mensenlevens te minimaliseren.

Hij zei ook dat Turkije in 2002 80 % van haar defensie benodigdheden moest importeren en dat Turkije dat heeft teruggebracht naar 40 % en vanaf 2023 zelfs wil reduceren tot onafhankelijkheid van de buitenlandse defensie-industrie.

“Als we vrede willen, moeten we klaar zijn voor oorlog. We zullen doorgaan met het versterken van onze krijgsmacht om vrede in ons land en in de hele wereld te waarborgen. Niemand hoeft zich daar iets van aan te trekken. De geschiedenis van deze natie zal niet en wil niet de schaamte van kolonisatie dragen. We doen deze investeringen om hen te ontmoedigen die hun oog hebben laten vallen op onze eenheid en onze vrienden” zei president Erdoğan.

TCG Bayraktar, wat vaandeldrager betekent in het Turks, zal naar verwachting een van de belangrijkste onderdelen van de Turkse marine zijn, samen met haar zusterschip TCG Sancaktar (boegbeeld) die in gebruik wordt genomen in 2017.

Het 140-meter lange schip kan snelheden halen van 18 zeemijlen (33 km/h) en biedt ruimte aan meer dan 500 mensen op zee gedurende een maand. Het schip is uitgerust met verdedigingssystemen tegen gevechtsvliegtuigen en duikboten en kan een amfibische landing uitvoeren op kusten met dieptes van minder dan twee meter. Ook heeft het schip een landingsplatform voor een 15 ton helikopter.

TC Bayraktar is gebouw door de ADIK scheepswerf in Tuzla. Het gevechtssysteem is ontworpen door ASELSAN en HAVELSAN.