Home Nieuws Amerikanen zetten 35 Russische diplomaten uit het land, zegt dat het spionnen...

Amerikanen zetten 35 Russische diplomaten uit het land, zegt dat het spionnen zijn

De VS heeft donderdag vijfendertig Russische diplomaten uitgewezen, volgens een verklaring van de US State Department. De Amerikaanse President Obama zegt dat het gaat om agenten van de Russische geheime dienst en heeft ook aangekondigd dat twee Russische compounds in New York en Maryland gesloten zullen worden.

Advertentie

De Russische diplomaten hebben 72 uur om te vertrekken van Amerikaanse bodem. Ze worden uitgezet omdat hun activiteiten volgens de Amerikanen niet overeenkomen met hun diplomatieke status.

Vanaf vrijdagmiddag is ook de toegang tot de compounds ontzegd voor Russische medewerkers. Volgens de Amerikanen is dit onderdeel van de maatregelen die genomen worden “Als reactie op het agressief lastigvallen van Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers door de Russische regering en cyberoperaties die de VS-verkiezingen tot doelwit hadden,” zei Obama in een verklaring, die de maatregelen omschreef als “Een noodzakelijke en passende reactie op inspanningen die in strijd zijn met gevestigde internationale gedragsnormen om Amerikaanse belangen te schaden“.

Obama beschuldigt de Russen ervan hackersaanvallen te hebben bevolen, waarbij data is geroofd. Ook zouden Amerikaanse diplomaten in Moskou het afgelopen jaar op ongekende schaal zijn lastiggevallen door politie en veiligheidsdiensten.

Volgens de Amerikaanse president zijn in totaal negen Russische entiteiten, waaronder de Russische Militaire Inlichtingendienst GRU en de Federale Veiligheidsdienst FSB, gesanctioneerd. De Amerikanen hebben nieuwe sancties aangekondigd tegen de Russen en wijzen erop dat het niet beperkt zal blijven tot deze sancties.

We zullen doorgaan met het ondernemen van verschillende acties op een tijd en plaats van onze keuze, waarvan sommigen niet openbaar zullen worden gemaakt“, aldus Obama.

Een serie van raadselachtige moorden en ongelukken die in de afgelopen 2.5 weken plaatsvonden houden de gemoederen intussen bezig. In de afgelopen weken werden verschillende Russen dood aangetroffen in raadselachtige omstandigheden, waaronder een official van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou, een NAVO-official in België en de oud-FSB Generaal Oleg Erovinkin die ook wordt gezien als de Black Box van het Kremlin. Ook de moordaanslag op de Russische ambassadeur in Ankara, de valse meldingen en de explosie in de metro van Moskou, en de vliegtuigcrash met daarin de aan het leger verbonden Russische dans- en muziekband Alexandrov, laten vraagtekens achter over de werkelijke toedracht van dit alles.