Home Nieuws Amerikaanse soldaat neergeschoten door terreurgroep PKK, omdat hij gewonde Arabieren hielp

Amerikaanse soldaat neergeschoten door terreurgroep PKK, omdat hij gewonde Arabieren hielp

Het Pentagon ontkent publiekelijk dat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden, maar een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenis op een Amerikaanse legercompound in Syrië toont aan dat een PKK-terrorist een Amerikaanse militair heeft neergeschoten. PKK’ers die de poort van de basis bewaakten wilden burgers geen medische hulp verlenen omdat het geen Koerden waren. Twee Amerikaanse soldaten verleenden wél medische hulp aan de groep die voornamelijk bestond uit vrouwen en kinderen, tot ongenoegen van PKK-terroristen

Advertentie

De vermeende gebeurtenis vond plaats op 17 februari 2018 in het olierijke plaatsje Deir ez-Zor, in het oosten van Syrië, waar de Syrische tak van de terreurbeweging PKK samen met de Amerikanen onder het mom van de strijd tegen ISIS, Syrische olievelden bezetten.

Terwijl de Amerikanen de basis beveiligen vanuit onder andere gepantserde voertuigen, was het de taak van de PKK om de toegangspoort naar de basis te bewaken. Het was op deze basis waar al vroeg in februari spanningen ontstonden tussen de PKK en Amerikaanse soldaten, toen op een dag gewonden aan de poort verschenen.

Soldaten Halkovich en Downey reageerden op een radio-oproep over commotie bij de toegangspoort en snelden naar de plek toe. De PKK’ers aan de poort probeerden de Amerikanen gerust te stellen door te zeggen dat een voertuig pech had. De leugen bleek al snel toen vanuit de auto een dood kind doordrenkt in het bloed omhoog werd gehouden. De soldaten zagen in het voertuig nog eens acht dode en gewonde burgers. De PKK, die op dat moment onderdeel uitmaakt van de verzonnen benaming SDF (Syrian ‘Democratic’ Forces) weigerde de gewonden te helpen, wat in strijd is met de Geneefse conventies, die het verbiedt om medische hulp te ontzeggen aan gewonden.

De SDF probeerde ons te vertellen dat het ons niet toegestaan is om hen te behandelen, maar we gaan iedereen helpen die we kunnen helpen,” verklaart een bron aan een nieuwswebsite voor veteranen, Task and Purpose. De SDF-partners waren hier boos over. De groep gewonden bestond voornamelijk uit vrouwen en kinderen en waren weggestuurd omdat ze niet Koerdisch waren. “Het ging puur om ras. Ze weigerden hen een ambulance te geven“. Halkovich en Downey, die op dat moment ter plekke waren, duwden de SDF aan de kant en openden de poort, terwijl ze hulp opriepen van het medische team op de basis, die vier van de slachtoffers wisten te redden. De SDF was niet blij met de hulp aan Arabische burgers en dreigden om de Amerikanen van de basis te trappen.

Terwijl de spanning op de basis werd teruggebracht, liep Halkovich ‘s avonds in een hinderlaag op de basis van één van de PKK’ers bij de poort. Hij werd in beide benen neergeschoten, maar werd gered door Downey die de PKK’er die zich over Halkovich heen boog om hem de laatste kogel te geven, neerschoot.

Beide soldaten kregen medailles voor hun optreden, maar de zaak verdween al gauw in de doofpot. Zowel het Pentagon, evenals de SDF en Engelstalige mainstream media hebben geen aandacht besteed aan de zaak.

Bron: Task and Purpose.