Home Nieuws Amerikaanse senator Marco Rubio flipt na geflopte propaganda-operatie aan Venezolaanse grens

Amerikaanse senator Marco Rubio flipt na geflopte propaganda-operatie aan Venezolaanse grens

Sinds de Amerikaanse couppoging in Venezuela die op 23 januari 2019 van start ging, is er één Amerikaan in het bijzonder die zich een prominente rol heeft aangemeten in het omverwerpen van de Venezolaanse president Maduro: Florida Senator Marco Rubio. Rubio stuurt een onafgebroken stroom aan propaganda de wereld in en probeert mensen ervan te overtuigen dat de Amerikanen nú echt democratie brengen. Na de laatste geflopte media-operatie aan de grens tussen Colombia en Venezuela afgelopen weekend, flipt Rubio en laat hij het achterste van zijn tong zien. Maduro staat volgens hem een zelfde lot te wachten als de Panamese heerser Noriega en de Libische leider Moammar Khaddafi.

Advertentie

Voor Marco Rubio, die geregeld Bijbelteksten deelt via Twitter, is er voor Venezuela geen andere mogelijkheid dan dat Nicolas Maduro goedschiks of kwaadschiks plaatsmaakt voor Juan Guaido, de zelfverklaarde president van Venezuela. Guaido werd uit relatieve onbekendheid onder de Venezolanen gelanceerd als een alternatief voor Maduro en riep zichzelf een dag na een telefonisch onderhoud met de voormalige CIA-directeur en huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo uit tot interim-president van Venezuela. Guaido heeft beloofd de Venezolaanse markten te openen voor westerse bedrijven en heeft zich afgelopen weekend zelfs bereid getoond Venezolaans bloed te laten vergieten in een militaire interventie door de “Internationale gemeenschap”.

Het Amerikaans team dat de couppoging orkestreert bestaat uit: de nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, die toegaf dat de coup wordt gedreven door olie en zakelijke belangen van de VS; de veroordeelde oorlogsmisdadiger Elliot Abrams, die in de tachtiger jaren onder andere betrokken was bij het bewapenen van doodseskaders in Nicaragua onder het valse voorwendsel van het bevorderen van democratie; Mike Pompeo, de minister van Buitenlandse Zaken die in zijn tijd als CIA-directeur toegaf dat men bezig is om Maduro omver te werpen; en Marco Rubio, de Republikeinse senator uit Florida die de belangen van Israël vaak voor dat van de Amerikanen zet.

Van de vier Amerikaanse extremisten treedt Marco Rubio het meest naar de voorgrond als agressieve regime change werktuig. Rubio’s propaganda-oorlog speelt zich vooral af op Twitter, waar hij een niet te onderschatten schare gelijkgestemde psychopaten aanvoert. Zijn afzonderlijke Tweets, waarin hij openlijke bedreigingen uit, worden wel tienduizenden keren gedeeld. Naarmate de couppoging momentum lijkt te verliezen, worden ook zijn Tweets extremistischer. Waar hij in de begindagen van de coup Venezolaanse overheidsfunctionarissen opriep om zich tegen Maduro te keren, worden dit later openlijke bedreigingen aan het adres van de vrouwen en kinderen van militairen die trouw aan de zijde van de legitieme president van Venezuela, Nicolas Maduro, blijven dienen. Zo bedreigt hij de Commandant van de Erewacht van Maduro, Ivan Hernandez, op 21 februari met wat hij belangrijker vindt, Maduro of zijn familie.

Rubio was zaterdag op de Colombiaanse grens met Venezuela om de opgetuigde propaganda-operatie te overzien. Enkele vrachtwagens met ‘humanitaire hulp’ die aan de grens met Venezuela en Colombia stonden te wachten, vatten om onbekende redenen vlam. Volgens Rubio is de vracht aangestoken door Venezuela, terwijl de voertuigen zich buiten het bereik van de Venezolanen bevindt. Op beeldmateriaal is later duidelijk te zien dat de ‘oppositie’ stenen bijeenraapt en molotovcocktails prepareert om naar de Venezolaanse ambtenaren aan de andere kant van de grens te gooien. Hoewel dat wat de brand in het hulpkonvooi veroorzaakte niet met zekerheid is vast te stellen, kan niet uitgesloten worden dat deze is veroorzaakt door één van de molotovcocktails die eerder klaar werden gemaakt. Volgens Rubio zou Maduro nu echt te ver zijn gegaan, omdat Maduro medische hulp en voedsel tegen zou houden van mensen die het broodnodig hebben en zal hij nu echt zeker moeten boeten. Uit een brief van de voormalige VN-rapporteur Alfred de Zayas aan VN secretaris-generaal Antonio Guterres blijkt hoezeer Rubio uit was op een propaganda-stunt, een casus belli voor militair ingrijpen in Venezuela. De Zayas schrijft dat alleen al vorige week zo’n 933 ton voedsel en medicijnen zijn gearriveerd in de haven van La Guaira uit China, Cuba, India en Turkije. Ook Rusland stuurde Venezuela per luchtvracht zo’n 300 ton medicijnen en medische benodigdheden. Maduro weigert dus in feite geen humanitaire hulp voor de Venezolaanse bevolking, maar weigert vrachtladingen aan goederen met een onbekende bestemming uit een land dat aanstuurt op een burgeroorlog. Met recht zou een neutrale lezer zeggen. Wie zou immers een pyromaan in zijn huis laten, die voornemens is zijn thuis in vuur en vlam te zetten?

Het falen van de propaganda-operatie moet Rubio zo hoog hebben gezeten, dat hij zondag nietsverhullende plaatjes deelt via Twitter en zijn werkelijke kwaadaardige intenties laat blijken. Om 2.00 uur lokale tijd in Colombia deelt hij een foto van de voormalige Panamese alleenheerser Manuel Noriega, die warme banden onderhield met de Amerikaanse inlichtingendiensten totdat hij omver werd geworpen bij de Amerikaanse invasie van Panama. Op de foto links staat Noriega in vol ornaat met een zwaard te zwaaien, terwijl hij rechts voor een mugshot van de US Marshall’s poseert.

Nog geen twaalf uur en een Bijbeltekst later gaat hij over zijn laatste boodschap heen en toont hij twee foto’s van Moammar Khaddafi, de Libische leider die moest wijken voor westerse belangen. Op de foto links toont Rubio Khaddafi in een wit pak met een zonnebril, ogenschijnlijk op zijn gemak en vrolijk. De foto rechts die Rubio deelt, toont een Khaddafi momenten voordat hij anaal werd gepenetreerd met een bajonet en vermoord. Rubio weet wat er in Libië is gebeurd, omdat het voor een deel zijn nalatenschap is. Senatoren Marco Rubio, Lindsey Graham en John McCain waren erbij toen de bevolking van Libië onder de bus werd gegooid en het land verscheurd werd overgelaten aan haar lot. Rubio uit dus een openlijke dreigement naar de Venezolaanse president Nicolas Maduro, maar ook voor de bevolking van Venezuela, en impliceert dat hij bereid is om het land in duisternis te hullen als men niet bereid is om te buigen voor Amerikaanse druk.

Veel mensen en instellingen zoals de klokkenluiderswebsite Wikileaks reageren verbolgen op de zieke en oorlogszuchtige houding van de Senator. Westerse journalisten – uitzonderingen daargelaten- die nu verslag doen vanuit Venezuela of de grensgebieden met buurlanden, hebben zich tot dusver opgesteld als doorgeefluiken van Amerikaanse regime-change propaganda, maar hoe lang men nog vol kan houden dat de VS humanitaire hulp en democratie komen brengen met oorlogszuchtige extremisten als Rubio en oorlogsmisdadigers zoals Abrams, blijft gissen.