Home Nieuws Amerikaanse senator: Deep State wil Khashoggi-moord in doofpot stoppen

Amerikaanse senator: Deep State wil Khashoggi-moord in doofpot stoppen

De Amerikaanse senator Rand Paul zegt dat de Deep State in Amerika de moord op de Saudische journalist Khashoggi in de doofpot probeert te stoppen.

Advertentie

Rand Paul zegt dat de beslissing om slechts enkele leden van de senaat in te lichten door CIA directeur Gina Haspel, het werk is van de diepe staat om iedereen in het duister te laten tasten. De hoofdverantwoordelijke voor de moord op Khashoggi wordt wereldwijd beschouwd als de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman. Een eerdere briefing werd gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Defensieminister Jim Mattis. Van senatoren kwam toen kritiek op het feit dat Gina Haspel, die het bewijsmateriaal van de moord heeft bestudeerd, niet aanwezig was.

Paul: “Wil je weteen wat de diepe staat is? De CIA directeur komt naar de Amerikaanse senaat en licht slechts een select groepje leden van de senaat in. Waarom zou iedere senator niet moeten weten wat er gaande is? De diepe staat wil iedereen in het duister laten. Dit is belachelijk!”

Khashoggi werd begin oktober vermoord door een Saudisch moordeskader in het Saudisch consulaat in Istanbul, waar hij papierwerk probeerde te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Het bevel van de moord kwam volgens inlichtingenrapporten rechtstreeks van de roekeloze kroonprins Mohammad bin Salman.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu vroeg de Trump-regering na de moord om Mohammad bin Salman te beschermen, omdat MBS door Israël als een belangrijke bondgenoot wordt gezien. Senatoren die vonden dat Trump de situatie niet goed afhandelde en Saudi Arabië wilden straffen, grepen in en stemden met een overweldigende meerderheid voor een resolutie om Amerikaanse steun voor de Saudi Arabische oorlog in Jemen in te trekken. Naar verluidt 85.000 kinderen in Jemen zijn door toedoen van de oorlog overleden aan honger.

Senatoren die dinsdagavond uit de bijeenkomst met CIA-directeur Gina Haspel kwamen, waren meer dan zeker dat MBS achter de moord op Khashoggi zat. Of de Trump-regering het verzoek van Netanyahu om MBS af te schermen kan inwilligen, hangt vooralsnog op losse schroeven.

Netanyahu vraagt Amerika om Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen