Home Nieuws Amerikaanse Senaat resoluut over Saudische moordprins MBS

Amerikaanse Senaat resoluut over Saudische moordprins MBS

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman wordt veroordeeld voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. Wanneer de resolutie ook wordt aangenomen door het Huis van Afgevaardigden wordt de hand van de president gedwongen om een keuze te maken voor Amerika of voor de Saudi’s. 

Advertentie

Een Saudisch moordeskader die in opdracht van Mohammad bin Salman handelde, vermoordde begin oktober de journalist in het consulaat van Saudi Arabië in Istanbul. De Saudi’s ontkenden eerst dat Khashoggi iets was overkomen, maar veranderden deze verklaringen meerdere malen naar gelang er meer bewijsmateriaal over de gruwelijke moord naar buiten kwam.

Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse senaat een resolutie aangenomen waarin de VS wordt gevraagd om haar militaire steun aan de Saudische oorlog in Jemen in te trekken.

De Amerikaanse senaat begrijpen niet dat president Trump nog steeds de kant kiest van de roekeloze Mohammad bin Salman zelfs na overweldigend bewijs van betrokkenheid bij de moord en het uithongeren van 80.000 kinderen in Jemen. Of er ook genoeg steun is voor de resolutie om door het Huis van Afgevaardigden te worden aangenomen moet nog blijken. Mocht de resolutie zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden passeren, dan belandt het bij de Amerikaanse president Trump die alsnog kan kiezen voor het beschermen van de Saudische kroonprins.

Trump weigert tot dusver om de verantwoordelijke voor de moord, de kroonprins Mohammad bin Salman, aansprakelijk te houden met als reden dat Saudi Arabië een belangrijke bondgenoot voor de VS wordt geacht. De Israëlische premier Netanyahu drong er bij Trump eerder op aan om MBS niet te straffen, omdat de Israëli’s in hem een belangrijke bondgenoot zien.