Home Nieuws Amerikaanse pastoor Brunson veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf en vrijgelaten

Amerikaanse pastoor Brunson veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf en vrijgelaten

De Amerikaanse pastoor Andrew Brunson is door een Turkse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar en 1 maand, maar komt vrij na zijn tijd in voorarrest. Brunson zit al sinds 2016 vast en werd ook inzet van een diplomatieke titanenstrijd tussen Turkije en de VS.

Advertentie

Belangrijke getuigen in de zaak tegen Brunson hebben hun verklaringen ingetrokken, waardoor Brunson met aftrek van de reeds gezeten tijd in de Turkse gevangenis per direct vrijkomt. Ook zijn reisverbod, dat nog steeds gold tot deze rechtszitting, wordt opgeheven.

Brunson werd ervan verdacht samen te werken met de terreurbeweging PKK en FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie). Volgens ex-FBI analist Sibel Edmonds zou Brunson ook contacten hebben lopen met ex-CIA chef Graham Fuller, die ook garant stond voor de verblijfsvergunning van Fethullah Gülen.

Het vonnis komt in een tijd waarin onderzoek wordt gedaan naar de moord op de Saudi Arabische journalist Jamal Khashoggi, die naar verluidt vermoord en in stukken gehakt is in het consulaat van Saudi Arabië in Istanbul. In de VS, waar Jamal een geliefde schrijver was van de Washington Post, is grote ophef ontstaan. Terwijl de druk op president Trump met de dag aanzwelt, trekken grote investeerders zich ook terug uit Saudi Arabië. Inlichtingen zouden erop wijzen dat de moord op Jamal Khashoggi is bevolen door de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman, die banden onderhoudt met president Trump, zijn schoonzoon Jared Kushner en vele andere Amerikaanse prominenten.

Verwacht wordt dat pastoor Andrew Brunson op de eerste vlucht naar de Verenigde Staten zal vertrekken.