Home Nieuws Amerikaanse militair verspreekt zich en geeft samenwerking met terreurbeweging toe

Amerikaanse militair verspreekt zich en geeft samenwerking met terreurbeweging toe

Een hooggeplaatste Amerikaanse militair versprak zich, bedoeld of onbedoeld, toen hij refereerde aan de aanwezigheid van terroristen in de “Coalitiestrijdkrachten” die onder de naam Syrian Democratic Forces (SDF) worden versleten aan de publieke opinie.

Advertentie

Als antwoord op een vraag over de Turkse houding ten opzichte van de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG, reageerde kolonel John Dorrian, de Amerikaanse woordvoerder voor de coalitie tegen DAESH, dat de PKK onderdeel is van de SDF. Na verbaasde reacties van journalisten, corrigeerde hij zich.

“Maar wat de PKK betreft, maken ze deel uit van de SDF, en ook de Syrian Arab Coalition is onderdeel van de SDF. De strijders die Raqqa nu isoleren, zijn grotendeels samengesteld uit Syrische Arabieren, maar ze zijn onderdeel van de SDF”, zei hij.

Nadat hij verbouwereerde reacties kreeg, corrigeerde Kolonel Dorrian zijn verklaring en bevestigde dat hij YPG bedoelde, in plaats van PKK, een terreurgroep die verantwoordelijk is voor tienduizenden doden en als dusdanig erkend wordt door de Europese Unie, VS, Turkije, Canada en Australië. De nabijheid van de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG, met de Amerikanen valt in Ankara niet in goede aarde.

Uit gebieden die worden bezet door YPG, zijn dikwijls wapens, explosieven en terroristen naar Turkije gesmokkeld om terreuraanslagen te plegen. Zo pleegde PKK-YPG-terrorist Seher Cagla Demir in maart 2015 een terreuraanslag in Ankara waarbij 38 mensen om het leven kwamen, onder hen veel jonge scholieren, een zwangere vrouw, een bestuurder van de oppositiepartij CHP en de vader van profvoetballer Umut Bulut. 125 andere mensen raakten gewond bij die terreuraanslag.

De Turkse president Erdogan ontmoet zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump op 16 en 17 mei. Verwacht wordt dat het ook zal gaan over de terreurgroep PKK, die in Syrië actief is onder de naam YPG.

Sabah / DutchTurks