Home Nieuws Amerikaans Hooggerechtshof oordeelt over Jeruzalemwet

Amerikaans Hooggerechtshof oordeelt over Jeruzalemwet

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag een wet afgewezen die het mogelijk zou maken voor Amerikaanse burgers geboren in Jeruzalem, Israël op te laten nemen als geboorteplaats in hun paspoorten.

Advertentie

De uitspraak is een overwinning voor de regering van president Barack Obama, die zegt dat de wet op onrechtmatige wijze inbreuk maakt op de macht van de president om het buitenlandbeleid van de Amerikaanse regering te bepalen. Indien de wet er zou komen, zou dat volgens de regering “de positie van de Amerikaanse regering ondermijnen om een neutrale vredesstichter in het Midden Oosten te zijn”.

“De bevoegdheid om een buitenlandse staat en haar territoriale grenzen te erkennen ligt exclusief bij de Amerikaanse President”, oordeelde de rechter.

De woordvoerder van de Palestijnse president Abbas verklaarde daarover: “Dit is een belangrijke beslissing die in overeenstemming is met de internationale resoluties en de resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit is een duidelijke boodschap dat Israël Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook bezet.”

Vorig artikelJongste vrouw in Turks parlement is 26 jaar
Volgend artikelShimon Peres over verkiezingsuitslag Turkije