Home Nieuws Amerika trekt zich terug uit Syrië na telefoongesprek tussen Trump en Erdogan

Amerika trekt zich terug uit Syrië na telefoongesprek tussen Trump en Erdogan

De Amerikanen trekken zich na jarenlang oorlogvoeren terug uit Syrië. Zo verklaarde de Amerikaanse president Trump vandaag. Het besluit valt na een telefoongesprek tussen de Turkse president Erdogan en de Amerikaanse president Trump afgelopen weekend. Turkije bereidt zich al enige tijd voor op nieuwe grensoverschrijdende operaties tegen de terreurbeweging PKK in Syrië.

Advertentie

Het samenwerkingsverband tussen de Amerikanen en het gelegenheidslegertje dat grotendeels uit de terreurbeweging PKK bestaat en is omgedoopt tot Syrian Democratic Forces door de VS, was al langere tijd een doorn in het oog van Turkije, die als één van de weinige landen ter wereld een grondoorlog voerde tegen zowel ISIS als de PKK.

Een Amerikaanse official verklaarde tegenover Reuters dat de terugtrekking een implementatie is van alles wat er in het gesprek tussen Trump en Erdogan is besproken. Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken trekken zich binnen 24 uur terug uit Syrië. De terugtrekking van Amerikaanse soldaten zal binnen 2 tot 3 maanden voltooid worden.

Verwacht wordt dat de Arabische Liga het Assad-regime uitnodigt voor een top en dat Rusland, Iran en Turkije het eens zijn geworden over een grondwettelijk comité in Syrië.

Het Turks leger treft al enige tijd voorbereidingen om het corridor aan de zuidelijke grens met Syrië te bevrijden van de terreurorganisatie PKK. Nu de Amerikaanse bescherming wegvalt, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de terreurbeweging PKK uit het gebied verdreven wordt.