Home Nieuws ‘Amerika laat ISIS bewust intact in enclaves’

‘Amerika laat ISIS bewust intact in enclaves’

Amerika laat de terreurbeweging ISIS bewust intact in kleine enclaves om haar steun aan de terreurbeweging PKK voort te kunnen zetten. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag tijdens een persconferentie in aanloop naar het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Turkije.

Volgens Turkije laat Amerika ISIS intact om samen te kunnen blijven werken met andere terreurgroepen. Cavusoglu geeft aan dat ISIS-enclaves in woestijnachtige gebieden in Syrië en bij de Iraakse grens onaangeroerd blijven, omdat de Amerikanen dit als excuus kunnen gebruiken om haar samenwerking met de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG, voort te kunnen zetten. De YPG zou op haar beurt gevangen ISIS-terroristen vanuit het oosten van de Eufraat vervoeren naar het westen van de Eufraat om tegen Turkije te laten vechten.

Onder het mom van de strijd tegen ISIS, hebben de Amerikanen meer dan 5.000 vrachtwagens vol met zware wapens geleverd aan de terreurbeweging PKK, waarmee de VS samenwerkt in Syrië, dit tegen het zere been van haar NAVO-bondgenoot Turkije, die al decennia geteisterd wordt door PKK-terreur. Tienduizenden mensen hebben daarbij het leven gelaten.

Formeel erkent de VS de PKK als terreurbeweging, maar in het veld is de PKK bewust omgedoopt tot de SDF op aanraden van de Amerikanen om te kunnen zeggen dat de bewapende terroristen niets van doen hebben met de PKK. In Turkije groeit de roep om het bondgenootschap met de Amerikanen drastisch op een laag pitje te zetten en Amerikaanse basissen te sluiten.

Cavusoglu zegt in aanloopt naar het gesprek tussen de Amerikanen en de Turken op donderdag dat de relaties tussen Turkije en de Amerikanen op een kritiek punt zijn beland. Volgens hem worden de banden hersteld of volledig ontspoord:
“Onze verwachtingen van de Amerikanen zijn luid en duidelijk en deze verwachtingen hebben we meerdere keren met hen gedeeld. Wij willen geen toezeggingen meer, maar concrete stappen. Voordat we bepaalde onderwerpen kunnen bespreken met de VS, zullen we het verloren vertrouwen moeten herstellen. De reden voor het verloren vertrouwen is de VS. Turkije zal geen enkele bondgenoot, vriend of een ander land, in de steek laten. Maar van onze bondgenoot de VS hebben we serieuze fouten, vergissingen gezien, aangaande FETÖ, YPG en andere onderwerpen. Ik zei het net al. De VS is de toezeggingen die ze aan ons hebben gedaan, niet nagekomen. Hoe betrouwbaar is een land dat zich niet aan zijn woord houdt. Het is natuurlijk dat het vertrouwen van ons volk en van onze bestuurders, in de Amerikanen, is geschaad. Dit vertrouwen moet opnieuw hersteld te worden en we willen geen toezeggingen meer, maar concrete stappen. Bij het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zullen we deze zaken in overweging nemen, omdat onze relaties op een kritiek punt zijn aanbeland. Of we herstellen deze relaties of de relaties ontsporen volledig. Er zijn geen andere keuzemogelijkheden. Deze zaken zullen wij op een oprechte manier bespreken”.