Home Nieuws Amerika en Israël bedreigen Palestina bij toetreding Strafhof ICC

Amerika en Israël bedreigen Palestina bij toetreding Strafhof ICC

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu drong er gisteren bij het Internationaal Strafhof (ICC) op aan, het verzoek van de Palestijnse Autoriteit om toe te treden tot het Statuut van Rome te verwerpen omdat het geen staat is.

Advertentie

“We verwachten dat het ICC het hypocriete verzoek van de Palestijnse Autoriteit, dat geen staat is, maar een eenheid gekoppeld aan een terroristische organisatie, zal verwerpen”, zei hij in een verklaring.

“De staat Israël is een wettig land met een moreel leger dat alle internationale wetten toepast. We zullen IDF soldaten beschermen zoals ook zij ons beschermen,” vervolgde hij.

Netanyahu deed zijn opmerkingen tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van het Ministerie van Defensie in Tel Aviv, waar de Israëlische reactie op het Palestijnse verzoek om zich bij het ICC aan te sluiten, besproken werd.

Op woensdagavond deed de Palestijnse president Mahmoud Abbas een officiële aanvraag bij de rechter, waardoor de Palestijnen verzoeken bij de rechtbank kunnen neerleggen om Israëlische functionarissen te vervolgen. Dit in aanvulling op 19 andere aanvragen om toe te treden tot internationale verdragen en instellingen.

In november 2012 werd Palestina een niet-lidstaat bij de Verenigde Naties, dat recht geeft om toe te treden tot een reeks van internationale verdragen en overeenkomsten, met inbegrip van het Verdrag van Rome.

Amerika: “Palestijnen zullen boeten”
Verdere stappen van de Palestijnen om documenten aan te leveren bij de VN om toe te treden tot het Internationaal Strafhof zal gevolgen hebben voor Amerikaanse hulp aan de Palestijnen, zei een senior official van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Het kan dan ook geen verrassing zijn dat deze stap gevolgen zal hebben, maar we blijven het proces in de gaten houden,” verklaarde de hoge ambtenaar.

“De Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bevorderen van stabiliteit en welvaart. Niet alleen voor de Palestijnen, maar ook voor Israël”, voegde de beambte eraan toe.