Home Nieuws Amerika doodt kopstuk Iran bij droneaanval

Amerika doodt kopstuk Iran bij droneaanval

Bij een droneaanval van de VS in de Iraakse hoofdstad Bagdad is de Commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde en het brein achter de Iraanse interventies in het Midden Oosten, Qassem Soleimani, gedood. Dat melden diverse media vrijdag. Iran heeft harde vergeldingsacties voor de executie aangekondigd.

Advertentie

De VS heeft na de droneaanval haar burgers in Irak verzocht om het land te verlaten. Eerder deze week waren er hevige protesten bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad na een droneaanval waarbij een paar dozijn militieleden omkwamen. Bij de droneaanval op Soleimani kwamen in totaal zo’n twaalf mensen om het leven, waaronder Abu Mahdi al-Muhandis, plaatsvervangend commandant van de pro-Iraanse militie PMU (Popular Mobilization Forces of al-Hashd al-Shaabi) in Irak.

Amerika betoogt dat de moord op Soleimani noodzaak was, omdat hij actief plannen zou ontwikkelen om Amerikaanse diplomaten en militairen in de regio aan te vallen, maar levert daar vooralsnog geen bewijs voor. Soleimani leidde onder andere Iraanse interventies in Irak en Syrië, waar Iraanse milities zoals al-Hashd al-Shaabi dood en verderf zaaiden onder moslims. Op sociale media wordt driftig gediscussieerd onder de hashtag #WW3. Velen vrezen dat een escalatie kan leiden tot een breder conflict in regio en in de wereld.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders in Bagdad verzocht om waakzaam te zijn en indien mogelijk en veilig de stad te verlaten.