Home Nieuws Amerika beschermt terroristen in Syrië in lijn met geopolitieke belangen Israël

Amerika beschermt terroristen in Syrië in lijn met geopolitieke belangen Israël

De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump, John Bolton, zegt zondag dat de aangekondigde Amerikaanse terugtrekking uit Syrië verbonden is aan voorwaarden. Zo zou Turkije volgens Bolton de veiligheid moeten garanderen van de YPG, de Syrische tak van de terreurgroep PKK waarmee Amerika jarenlang heeft samengewerkt in Syrië. Ook toen deze terreurgroep meermaals terreuraanslagen pleegde in Turkije.

Advertentie

Volgens Bolton moet de veiligheid van PKK-terroristen gegarandeerd worden door Turkije. Bolton’s vliegtuig is na een bezoek aan Israël maandag geland in Turkije waar hij dinsdag een “Waarschuwing” af zal geven aan Turkije om geen militaire acties te ondernemen zonder deze te coördineren met de Amerikanen.

Bolton’s vasthoudendheid en dat van de conservatieve Amerikaanse senator Lindsey Graham om de terreurgroep PKK te beschermen komen deels voort uit het behartigen van Israëlische geopolitieke belangen in de regio zoals eerder geuit door de Israëlische minister van justitie Ayelet Shaked en de Israëlische generaal Yair Golan. Terwijl de Amerikaanse president Trump medio december reeds toegezegd had om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit het noorden van Syrië, heeft de Israël-lobby zich ingespannen om garanties te bedingen voor de terreurgroep PKK, die het als een geopolitiek werktuig in de regio ziet.

PKK vertegenwoordigt niet de Koerden

Daarbij wordt de PKK, die uit enkele duizenden terroristen bestaat, door Tel Aviv-gezinde media herhaaldelijk aangeduid als ‘De Koerden’. Een vergelijking die mank gaat volgens de woordvoerder van de Turkse president Ibrahim Kalin. “Beargumenteren dat een terroristische organisatie (PKK) de Koerden vertegenwoordigd, is bovenal respectloos naar onze Koerdische broeders. Één van de doelen van de Turkse strijd tegen de PKK en haar Syrische vertakkingen is het redden van de Koerden van de tirannie en onderdrukking van deze terreurgroep,” aldus Kalin.

Israël-lobby

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton is een belangrijke schakel van de Israël-lobby in de VS en wordt beschouwd als een hardline zionist. Zo is hij betrokken bij tal van extremistische pro-Israël haatgroepen en lobbyorganisaties zoals Gatestone Institute, het Friends of Israel Initiative, MEMRI, American Enterprise Institute en ondersteunt hij de rechts-extremistische blogger Pamela Geller. In 2006 werd Bolton door Zionist Organization of America geëerd met de Defender of Israël Award.

Israëlische generaal geeft toe dat de terreurbeweging PKK buitenlandbeleid Israël dient

Genocidale Israëlische minister Ayelet Shaked maakt zich zorgen om Turkse operatie tegen terreurbeweging PKK