Home Nieuws Ambassadeur Israël bezoekt Ganja na Armeense aanval op woonwijk

Ambassadeur Israël bezoekt Ganja na Armeense aanval op woonwijk

De Israëlische ambassadeur in Azerbeidzjan George Deek heeft de stad Ganja bezocht waar Armenië een woonwijk heeft beschoten met een ballistische raket.

Bij de Armeense aanval met een ballistische raket op een woonwijk in Azerbeidzjan’s tweede grootste stad vorige week, zijn dertien mensen om het leven gekomen, waaronder 3 kinderen en een baby van 16 maanden oud. Ganja ligt niet in Nagorno-Karabach, maar meer dan 60 kilometer achter de frontlinies in Nagorno-Karabach waar gevochten wordt.

Advertentie

Deek legde bloemen op de plek van de aanval en overhandigde humanitaire hulp aan de getroffenen in het gebied. Voor zover bekend zijn er geen ambassadeurs van overwegend islamitische landen in Ganja geweest.

Achtergronden: Het grensconflict tussen Azerbeidzjan en Armenië laaide 27 september op toen Armeense troepen Azerbeidzjaanse burgers en militairen aanvielen. De Armeense bezetting van Nagorno-Karabach begon in 1991 en leidde tot etnische zuiveringen zoals in Khojaly (Hocali), waar Armeense troepen met behulp van het 366e Russische regiment het plaatsje binnenvielen en 613 burgers, waarvan 63 kinderen, 106 vrouwen en 70 ouderen op gruwelijke wijze vermoordden en post mortem verminkten. Intussen zijn er vier VN veiligheidsraad resoluties en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN aangenomen waarin wordt geëist dat Armenië haar bezettingsmacht terugtrekt uit Azerbeidzjaans grondgebied. Per donderdag heeft Azerbeidzjan rond de 18% van Nagorno-Karabach bevrijd. De grens tususen Nagorno-Karabach en Iran is nu volledig in handen gekomen van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan wordt onder andere gesteund door Georgië, Israël en Turkije, terwijl Armenië op de steun kan rekenen van landen als Griekenland en de theocratische dictatuur Iran.