Home Nieuws Alphen herdenkt slachtoffers terroristische aanslag schizofrene PVV’er

Alphen herdenkt slachtoffers terroristische aanslag schizofrene PVV’er

Tristan van der Vlis schoot zichzelf door het hoofd bij de kassa's van de supermarkt, nadat hij eerst zes mensen om het leven bracht.

De herdenking van de aanslag in het Alphense winkelcentrum de Ridderhof van drie jaar geleden heeft een informeel karakter. De gemeente heeft dat besloten in samenspraak met de Raad van Kerken en vertegenwoordigers van winkeliersvereniging Ridderhof. Tristan van der Vlis richtte op zaterdag 9 april 2011 een bloedbad aan in het winkelcentrum. In de kogelregen kwamen zes mensen om het leven en raakten zeventien mensen gewond. Van der Vlis pleegde daarna zelfmoord bij de kassa’s van een supermarkt.

Advertentie

STELLING: De PVV is een gevaar voor de democratische rechtsstaat en zou verboden moeten worden.

View Results

Laden ... Laden ...

Ik maak jullie dood
Tristan van der Vlis, die in de eerste nadagen van de aanslag getypeerd werd als een vriendelijke en welbespraakte jongen, blijkt na optekeningen van ex-collega’s en buurtgenoten helemaal niet de vriendelijke jongen te zijn, zoals werd gedacht. Zo kon hij met een glimlach tegen zijn grappende collega’s in de personeelskantine zeggen ‘Wacht maar, doen jullie maar grappig, ik schiet jullie allemaal dood’.

Bewondering voor PVV
Tristan, die fervent voorstander was van de PVV en die het als volgt beredeneerde aan een medeflatbewoner ‘Ik heb op de PVV gestemd. Dat mag je eigenlijk niet zeggen, maar daar heb ik schijt aan.‘ Hij vond het wel genoeg “met die gasten, die buitenlanders”. Opmerkelijk in dat licht, is zijn eerste slachtoffer op de parkeerplaats, een “buitenlander”. Zijn allereerste slachtoffer was Nadim Youssef, een Syrische ‘vluchteling’, die hier in Nederland leefde met zijn vrouw en twee zoons. Youssef bleek achteraf een actief lid te zijn geweest van de terreurbeweging PKK en had asiel in Nederland gekregen nadat hij een bomaanslag op zijn leven overleefde in Afrin, Syrië.

Schizofreen en suïcidaal
Familieleden en bekenden van  Tristan zeggen dat hij leed aan schizofrenie. Daarnaast was hij bovenal een suïcidale en wapenverliefde eenling die woede mee torste tegen autoriteiten als de politie en de overheid. Ook liet hij meerder malen weten dat hij mensen zou neerschieten. Zo weet een oom van Tristan dat de familie op de hoogte was van zijn psychische problemen, maar deze actie van hem nooit verwacht had. “Tristan zat al jaren in de knoop, maar dit heeft niemand zien aankomen (..) Hij worstelde met psychische problemen, was schizofreen, maar we weten gewoon niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.  Tristan was enig kind in een gelovig gezin, schizofreen en als lid van een schietvereniging in het bezit van wapens. Iedereen, ook zijn ouders, zijn er helemaal kapot van.” Familie omschrijft Tristans ouders Hans en Marieke als lieve en aardige mensen.

Wapenvergunningen Tristan
Vijf halfautomatische vuurwapens en 50.000 stuks munitie. Dat is het wettelijke maximum dat een burger thuis mag bewaren. Dat wil zeggen: als alle vergunningen in orde zijn. Tristan van der Vlis, aanrichter van het bloedbad in Alphen aan den Rijn, had een maximale vergunning. Daar moet hij minimaal vijf jaar over hebben gedaan. Van der Vlis was lid van de Dagschuttersvereniging in Nieuwkoop, vlakbij Alphen. Om een vergunning te krijgen voor een bepaald vuurwapen, moet je er minimaal 24 keer gedurende één jaar mee hebben geoefend, bij dezelfde schietvereniging. Daarna kun je een vergunning aanvragen voor een ander wapen; dat duurt weer een jaar, tot een maximum van vijf vuurwapenvergunningen. Je mag de wapens thuis in een kluis te bewaren, samen met de maximaal 10.000 stuks munitie per wapen dat je volgens de vergunning mag hebben.