Home Nieuws Allochtonen weggepest met varkenskoppen en hakenkruizen

Allochtonen weggepest met varkenskoppen en hakenkruizen

hakenkruis

Advertentie

Hakenkruizen en varkenskoppen
Ruiten die worden ingegooid, graffiti met hakenkruizen, intimidatie en een varkenskop tegen een gevel: in de Haagse volkswijk Duindorp zijn sinds eind vorig jaar minstens 6 van zulke incidenten geweest tegen allochtone bewoners en woningzoekenden. De gemeente Den Haag liet donderdag weten “dit gedrag niet te tolereren” en kondigde maatregelen aan.

Buitenlanders horen niet in Duindorp
Diverse ‘oorspronkelijke bewoners’ zeiden tegen de regionale omroep West dat “buitenlanders niet in Duindorp horen”.
“Wij vinden dit heel ernstig en zijn bezig het op te lossen met de betrokken partijen. We willen dit in de kiem smoren”, zegt een woordvoerster van woningcorporatie Vestia, die woningen verhuurt in de wijk. Zij kent één concreet geval van een huurder die na een maand vertrok vanwege intimidaties. Volgens Omroep West worden allochtonen “stelselmatig weggepest”, maar in die omschrijving kan Vestia zich niet vinden.
De corporatie kent een aantal buurtbewoners die betrokken zijn geweest bij de incidenten. De vestigingsmanager gaat met hen in gesprek om duidelijk te maken dat ze grenzen overschrijden. In het uiterste geval kunnen bewoners die anderen intimideren worden uitgezet, aldus Vestia. Volgens de woordvoerster is van een aantal incidenten aangifte gedaan. Cijfers kon de politie niet direct geven.
De Duindorpse gemeenschap is behoorlijk gesloten, vertelt de woordvoerster van Vestia. “Ze vinden in de basis dat Duindorp van de Duindorpers is.” De moeite met nieuwkomers zou zich niet beperken tot allochtonen. “Dat is al lang zo, maar nu is het ineens wat opgevlamd.” Een duidelijke oorzaak kan ze daar niet voor noemen. “Een enkel incident kan ook weer anderen aanzetten.” Een ‘oorspronkelijke’ Duindorpse oma geeft in een reportage aan dat haar kleinkinderen buitenlanders net zo lang pesten, tot ze vertrekken en dat ze dat aanmoedigt.

Wij gaan hard ingrijpen
“Dit gedrag tolereren we niet”, liet ook burgemeester Jozias van Aartsen via zijn woordvoerder weten. “Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad.” Hij verwijst naar soortgelijke incidenten in de burgemeestersbuurt in Loosduinen, ongeveer drie jaar geleden. “Toen hebben we hard en direct ingegrepen in samenwerking met de politie en de woningcorporatie. Dat doen we nu ook in Duindorp.”
(ANP)