Home Nieuws Allereerste Turkse drinkfontein van Nederland geopend in Hengelo

Allereerste Turkse drinkfontein van Nederland geopend in Hengelo

De allereerste Turkse drinkfontein van Nederland is geopend tegenover het Centraal Station in het Overijsselse Hengelo. Op de opening kwamen veel prominente Turkse Nederlanders op af. De drinkfontein werd geopend in het bijzijn van 300 belangstellenden.

Advertentie

De drinkfontein genaamd ‘Çeşme’ (Kraan in het Turks) wordt mogelijk gemaakt door Stichting Hengelo-Yozgat in het kader van gemeentelijke relaties tussen Hengelo en Yozgat, is ontworpen door Okan Sariaslan en is een geschenk namens de hele Turkse gemeenschap voor Hengelo. In Yozgat staat er ook een Nederlandse windmolen gemaakt door remigranten als symbool voor de band tussen Turkije en Nederland.

Oud-gemeenteraadslid Burhanettin Carlak nam het initiatief tot het zoeken van toenadering tussen de gemeentes Hengelo en Yozgat in het kader van internationale oriëntatie waaruit dit project zich voltrok.

Na toespraken van de Turkse ambassadeur in Nederland Sadik Arslan, de Burgemeester van Hengelo Sander Schelberg, de voorzitter vd Stichting Hengelo-Yozgat Ayhan Coskunsu en de voorzitter van de landelijke Yozgat Federatie Nihat Kocak is de ‘Çesme’ feestelijk geopend. Ook leden van de Armeense en Assyrische gemeenschap waren aanwezig bij de opening, evenals Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk van de partij DENK, de Rotterdamse PvdA-politicus Zeki Baran en Statenlid Zafer Aydogdu uit Deventer.

çesme2

De fontein was al in 2011 aan de burgerij van Hengelo aangeboden door de Stichting Hengelo-Yozgat in verband met de viering van de 400 jarige handelsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland. Dat het zo lang heeft geduurd, had te maken met de locatiekeuze. De gemeente kon geen goede plek vinden. Het moest een plek worden met veel passanten die van de Çesme gebruik kunnen maken. De afmetingen van de Çesme – de enige in Nederland – zijn drie bij drie meter, met een hoogte van 3.30 meter. Aan alle vier zijden bevindt zich een drinkwaterkraan. Het materiaal is van natuursteen. De fontein kan tachtig tot honderd jaar mee.

De stichting heeft het voorjaar van 2016 gekozen voor de opening. Dat jaargetijde, met de zomer op komst, past immers goed bij een fontein die in warme omstandigheden z’n nut kan bewijzen. De fontein is door de stichting zelf gefinancierd met sponsoring van Turks-Nederlandse ondernemers, waaronder de Turks-Nederlandse ondernemersvereniging HOTIAD.

De Turkse ambassadeur en de burgemeester van Hengelo
De Turkse ambassadeur en de burgemeester van Hengelo