Home Nieuws Aliyev haalt hard uit naar Turkije bashende president Armenië

Aliyev haalt hard uit naar Turkije bashende president Armenië

Aliyev

Advertentie

De Azeri President Ilham Aliyev heeft hard uitgehaald naar de Armeense president Serzh Sargsian, die Ankara in een speech beschuldigde van ‘ontkenning’, tijdens een top van het Oostelijk Europese Unie partnerschap-programma in Praag.

Armeense president valt Turkije aan
Sargsian begon zijn toespraak met het herdenken van de Armenen die volgens hem de dood vonden in het Ottomaanse rijk in 1915, alvorens hij tot de aanval overging in de richting van Turkije. Turkije zou zijn ontkenningsbeleid nog steeds voortzetten en gaf aan dat het Armeense beleid van Ankara tegengesteld is aan zijn behoefte om een volledig lid te worden van de EU.

Aliyev de grens is gesloten omdat jullie Azerbeidzjaan bezetten
Aliyev, die de zaal toesprak na Sargsian, uitte zijn kritiek op de Armeense president, door te stellen dat hij een opportunist is en vervolgde met, “Ik ben hier en ik kan jullie precies uitleggen waarom de grenzen tussen Turkije en Armenië zijn gesloten. De grens is gesloten nadat de stad Kalbajar in Azerbeidjaan werd bezet door de Armenen in april 1993. Daarvoor, zijn alle Azeri’s, die 30% van de bevolking in Nagorno-Karabag uitmaakten, vermoord of verdreven. Op dit moment wordt 20% van het Azerbeidzjaans grondgebied bezet door Armenië.”

We zien wie vrede wil en wie niet
De Azerbeidzjaanse president merkte ook op dat de Minister President van Turkije, Recep Tayyip Erdoğan, enkele jaren geleden het voorstel heeft gedaan aan de Armenen om de officiële staatsarchieven te openen, om samen antwoorden te vinden op alle vragen rondom de gebeurtenissen van 1915 en condoleerde zelfs op 23 april de Armeense nabestaanden van hen die overleden zijn. “Helaas, deze oproepen werden niet beantwoord door de Armenen. Hoewel de Amerikanen en de EU een positieve opinie hebben over Erdoğan’s uitlatingen, was dit kennelijk niet genoeg voor de Armeense regering. Aldus, zien we nu wie vrede in de regio wenst en wie niet”, zei Aliyev.

Wij willen vrede en ons land terug
Benadrukkend dat “Azerbeidzjan vrede wil en zijn land terug wil”, suggereerde Aliyev “dat dit eigenlijk niet zo moeilijk zou moeten zijn, zolang Armenië een beetje politieke ruggegraat zou tonen”.
Zelfs na de laatste handreiking van Ankara aan Armenië, heeft Erdoğan er resoluut bij gezegd, dat de protocollen voor de normalisering van diplomatieke relaties niet ondertekend zullen worden, voordat er een blijvende oplossing wordt gevonden voor het Nagorno-Karabag probleem.

Overlegplatform voor EU en Oostelijke buren
De EaP (Oostelijke Europese Unie-partnerschap) is een EU initiatief dat relaties onderhoud met de staten Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Armenië om een overlegplatform te hebben voor handel, economische strategie, reis- en visaregelingen en andere zaken tussen de EU en haar Oostelijke buren.