Home Samenleving en Religie Ali Banat, het ‘geschenk van kanker’ en hoe hij wederkeerde naar Allah

Ali Banat, het ‘geschenk van kanker’ en hoe hij wederkeerde naar Allah

Afgelopen dinsdag overleed de bekende islamitische filantroop Ali Banat, een jonge moslim uit Australië die zijn laatste jaren toewijdde aan het uitdelen van zijn welvaart en het helpen van de armen. Banat werd in 2015 gediagnosticeerd met kanker en kreeg te horen dat hij nog maar 7 maanden te leven had. Hij noemde de ziekte een geschenk, omdat het de rest van zijn leven, niet zeven maanden maar drie jaren, in dienst deed stellen van de hulpbehoevenden.

Advertentie

https://www.facebook.com/OnePathNetwork/videos/2110668348962110/

Ali Banat was een jonge moslim uit Sydney, Australië die er een luxe levensstijl op nahield met het fortuin dat hij zichzelf had vergaard met zijn bedrijf. In de video ‘Gifted with cancer’ laat Banat zien hoe goed het hem financieel voor de wind ging. In zijn slaapkamer zie je rijen met uitgestalde luxegoederen, zoals een armband van $60.000 en Louis Vutton schoenen ter waarde van duizenden en duizenden dollars, Gucci petten en teenslippers van $700. Hij laat ook één van zijn vele auto’s zien, een Ferrari Spider ter waarde van $600.000.

Ali’s bubbel van een onbezorgd luxeleven kwam abrupt op een einde toen hij werd gediagnosticeerd met kanker en kreeg te horen dat hij nog maar enkele maanden te leven had. Hij besloot zijn fortuin in dienst te stellen van de armen en begon zijn bezittingen voor dat doel te verkopen. “Wanneer je erachter komt dat je ziek bent en weinig tijd om te leven hebt, dan is dit het laatste wat je wilt najagen. En dat is hoe we onze levens elke dag zouden moeten leven,” zei Banat.

Met zijn project Muslims Around The World (MATW), hielp Banat duizenden mensen in Burkina Faso, Ghana en Togo en wierf ook sponsoren voor de projecten. Zodat zijn werk ook na zijn dood voortgezet kon worden is er ook een crowdfundcampagne opgezet voor MATW waar op het moment van schrijven al $1.167.977 voor is opgehaald. Het geld is bedoeld voor het bouwen van dorpen voor 200 weduwen, een moskee, een school voor 600 weeskinderen, een ziekenhuis annex medische hulppost en bedrijven om de lokale gemeenschappen mee te ondersteunen.