Home Opinie Algemeen Nederlands Dieptepunt, vh. Peil

Algemeen Nederlands Dieptepunt, vh. Peil

toiletpot140x180Op vrijdag, de laatste werkdag van de week, kwamen er via de media weer allerlei bedreigingen op ons af. Het begon ermee dat een onbekende jongeman zich had opgesloten in een toilet in de Thalys op het station in Rotterdam. Dat was vroeger een bekend trucje van zwartrijders. Maar sinds het incident vorige maand, waarbij een man met een geblokkeerde Kalasjnikov een aanslag wilde plegen toen de Thalys stil stond aan de grens tussen België en Frankrijk willen de autoriteiten niets aan het toeval overlaten. Het station in Rotterdam werd ontruimd, niet alleen het perron maar ook de omgeving werd afgezet, de winkels werden gesloten en er werden verschillende politie-eenheden in stelling gebracht. Een onderhandelaar stond klaar om zijn werk te doen.

Advertentie

De jongeman zei echter niks en de politie-eenheden wisten zich geen raad. Na enkele uren spanning werd de jongeman eindelijk bevrijd uit het toilet en door de antiterreur-eenheden afgevoerd. De explosievenopruimingsdienst kon zijn werk doen. De media berichtten dat het ging om een “lichtgetinte man met een Noord-Afrikaans uiterlijk”. De schrik zat er dus goed in. Bij zijn arrestatie werd hij onwel en zagen de gemaskerde antiterreur-agenten ervan af hem een blinddoek om te doen. In plaats van naar het politiebureau werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij bleek geen wapens te hebben en de explosievenopruimingsdienst had ook niks kunnen vinden, berichtten de media later.

De opmerkelijkste rol in deze affaire ging naar de media. Vanaf het moment dat bekend werd dat iemand zich in het toilet van een trein had opgesloten snelden tientallen journalisten naar Rotterdam om verslag te doen van mogelijke terreur. Er was weliswaar helemaal niets bekend over de jongeman, maar toch werden deskundigen gevraagd hun mening en oordeel. Nietsvermoedende treinreizigers werden gevraagd naar hun ervaringen, ook personen die niet naar Brussel of Parijs wilden afreizen, maar bijvoorbeeld naar Deventer of Roermond onderweg waren werd gevraagd om hun mening. Je zou denken, treinreizigers zijn wel wat gewend als het gaat om vertragingen, maar in dit geval gaat het ook om het gevoel. Een vrouw beklaagde zich erover dat ze geen koffie kreeg terwijl ze moest wachten op de bevrijding van het treinstation.

Naast dit incident kwam ook nog de melding dat er bij het UWV in Rotterdam een ‘poederbrief’ was ontdekt, waar weliswaar geen gevaarlijke stof in bleek te zitten, maar mensen hadden toch last gekregen van hun ogen en sommigen waren onwel geworden na het openen van de brief. Enkelen moesten zelfs naar het ziekenhuis. Het is blijkbaar iets psychosomatisch. In Antwerpen was een verdachte koffer ontdekt op het treinstation, dat dus ook ontruimd werd. De koffer werd ter plaatse opgeblazen en gelukkig dwarrelden er alleen kledingstukken en ondergoed naar beneden. Het was een dag vol terreur die achteraf geen dag vol terreur was, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Ondertussen beleefde de Tweede Kamer ook historische tijden. Geert Wilders hield een tirade van ruim een uur tijdens het politieke hoogtepunt van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen. Daarin schreeuwde hij dat er een half miljoen asielzoekers per jaar naar Nederland kwamen die ons land wilden overnemen en onze vrouwen zouden verkrachten en dus de grenzen weer eens dicht moesten. Hij beweerde dat hij, ondanks dat zijn PVV maar twaalf van de 150 zetels heeft, de enige vertegenwoordiger van het volk was en dat er niks mis was met “eigen volk eerst”. Hij ging nog een stapje verder door te zeggen dat het parlement waar hij zelf als sinds 1998 deel van uit maakt een “nepparlement” was en noemde zijn collega-parlementariërs lafaards.

Wilders riep op om in verzet te komen en dat iedereen de straat op moest gaan om steun te geven aan de PVV. Verzet ontstaat normaliter als mensen zichzelf organiseren, maar tegenwoordig moet dat blijkbaar georkestreerd worden door een eenmanspartij die geen vertrouwen heeft in democratie. Voor de voorzitter Anouschka van Miltenburg (VVD) was dat allemaal geen reden om Wilders tot de orde te roepen. Blijkbaar is Nederland al zo diep gezonken dat een oproep tot een burgeroorlog of het ondermijnen van de parlementaire democratie door een volksvertegenwoordiger geen reden is om je ongerust te maken. Het Nederlandse Debatinstituut riep Wilders uit tot de beste debater van Nederland. Van Miltenburg meldde in een reactie dat ze blij was dat je in het Nederlandse parlement alles kon zeggen en dat ze een tevreden voorzitter was. Het dieptepunt is blijkbaar nog niet bereikt. Er was geen terreur in Rotterdam of Antwerpen. Wel in Den Haag.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 19 september 2015