Home Nieuws Algemeen Dagblad plaveit weg voor jacht op moslima’s, hoofdredacteur Hans Nijenhuis verdedigt...

Algemeen Dagblad plaveit weg voor jacht op moslima’s, hoofdredacteur Hans Nijenhuis verdedigt artikel

Het Algemeen Dagblad komt vandaag met een artikel en “uitleg” over het burkaverbod dat morgen ingaat in Nederland. De wet die is opgetuigd om extreemrechtse tendensen in de samenleving te plezieren, raakt zo’n 100 tot 400 vrouwen. De hoofdredacteur van het AD, Hagenees Hans Nijenhuis, pareert de kritiek en stelt dat het AD haar journalistieke taak vervult. Op Sociale Media grijpen racisten en moslimhaters het artikel aan om op te roepen om jacht te maken op moslima’s.

Advertentie

In het artikel staat onder kop 2 de vraag “Wat gebeurt er als iemand met een boerka de trein instapt?“. De vraag wordt beantwoord met de open uiteinde “In sommige gevallen gebeurt er helemaal niets. Of er actie wordt ondernomen, ligt aan de medewerkers en het publiek ter plaatse.“. Onder kop 3 borduurt het AD verder op de vorige alinea’s en wijdt het verder uit over wat burgers zouden kunnen doen tegen moslima’s die een burka dragen. Volgens het AD zouden mensen die last hebben van een moslima die een burka draagt, haar kunnen vragen om de burka af te doen, de locatie te verlaten of de politie kunnen bellen of over te gaan op een burgerarrest.

Nijenhuis verdedigt de publicatie en zegt op Facebook dat de krant nul mails (redactie@ad.nl) en telefoontjes (010-4066077) van abonnee’s heeft gehad over het artikel. Sterker nog, Nijenhuis ziet zichzelf en zijn krant als slachtoffer, omdat ze zouden moeten dealen met “De beschuldiging dat het AD oproept om boerkadraagsters tegen de grond te werken. En van alles meer. Ja, zo krijg je de misverstanden wel in de wereld,” aldus Nijenhuis. Op vragen of het AD ooit eerder zo heeft uitgeweid over de mogelijkheid tot een burgerarrest, blijft het stil.

Ondertussen wordt het artikel op Sociale Media aangegrepen om op te roepen jacht te maken op moslima’s. De Facebookpagina “Eigen volk eerst” deelt een screenshot van het AD-artikel en schrijft in de begeleidende tekst “Yes! Allemaal op jacht!! #DELEN #maakergebruikvan!”. Ook de rechtsextremist Geert Wilders citeert het artikel op Twitter en zegt “Het @ADnl zocht het uit ivm het burkaverbod dat morgen ingaat. Een burgerarrest mag, mits de burkadraagster op heterdaad is betrapt.

Enkele reacties van mensen die zich geroepen voelen om moslima’s fysiek te belagen:

AD-Hoofdredacteur Nijenhuis maakt fikse uitglijder: “We kunnen ook Wilders premier maken”