Home Opinie Al is de waarheid nog zo snel, de leugen achterhaalt haar wel

Al is de waarheid nog zo snel, de leugen achterhaalt haar wel

nipsterDe humanitaire crisis in het zuidoosten van Europa en de komst van vluchtelingen naar het welvarende westen legt extreemrechts geen windeieren. Het zijn natuurlijk maar peilingen maar toch. Partijen als Front National, AfD, FPÖ en PVV zouden er flink wat zetels bij krijgen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Er wordt dagelijks gestrooid met indianenverhalen dat asielzoekers ons willen overnemen, onze meisjes en vrouwen verkrachten en onze banen afpakken. Als je verstandelijk minder bedeeld bent is het natuurlijk niet vreemd dat je bang bent voor mensen die zelfs geen schoenen aan hebben. Dat er een humanitaire crisis is wordt op Radio1 Journaal dan geïnterpreteerd als dat vluchtelingen zich slecht hebben voorbereid. Over de oorzaken van de vluchtelingenstroom hoor je vrijwel nooit een journalist.

Advertentie

Maandag was er weer een grote demonstratie van Pegida in Dresden waar onder luid applaus geroepen werd dat het jammer was dat de concentratiekampen buiten werking waren gesteld. Er was gelukkig ook een even grote tegendemonstratie, maar die kreeg zoals gewoonlijk veel minder aandacht in de Nederlandse media. In Duitsland begint het kwartje te vallen en worden Peggys, zoals de Pegida-demonstranten worden genoemd, steeds vaker onomwonden op een lijn gesteld met neonazi’s. Inhoudelijk en retorisch is er dan ook weinig verschil. In Nederland was er ophef vanwege een cartoon van Jos Collignon waarin Jan Roos als een rat was afgebeeld. Reden voor Bart Schut e.d. om ‘antisemitisme!’ te roepen, want iemand als rat afbeelden is ontmenselijking, behalve natuurlijk als Jan Roos en Bart Schut dat zelf doen. Zo noemt de laatstgenoemde schrijvers van dit blog minder dan mensen. GeenStijl beeldde Maxime Verhagen ooit af als rat maar dat lijkt alweer vergeten.

In het Brabantse Gilze-Rijen mocht de man van een gezin dat is opgevangen in een AZC niet met de bus mee. Zijn vrouw en kind mochten wel naar binnen maar de bus was vol en hij werd buitengesloten. Boos sloeg hij met zijn hand tegen de deur en schopte tegen de voorband van de bus. In de Telegraaf werd dit incident gepresenteerd als dat een bende dronken asielzoekers een buschauffeuse uit de bus zouden hebben getrokken. Enthousiast werd het incident gedeeld door Geert Wilders en zijn volgelingen. Volgens het busbedrijf, Arriva, was het verhaal dat volgens de Telegraaf door een woordvoerster van Arriva naar buiten was gebracht opgeblazen. Geen reden voor de Telegraaf om een rectificatie te plaatsen. Volgens Arriva treft hen geen enkele blaam. Op de vraag wie bedacht dat het zou gaan om dronken asielzoekers komt geen antwoord. Het incident dat geen incident was wordt nog steeds rondgepompt.

Netanyahu sprak gisteren het World Zionist Congress toe. Volgens hem was Hitler helemaal niet van plan om de joden uit te roeien, maar veranderde dit pas na zijn ontmoeting met de groot-moefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Hoesseini. De uitspraak van Netanyahu is om meerdere redenen opmerkelijk. De ontmoeting met de groot-moefti vond pas plaats eind 1941, toen de vernietiging van joden allang in volle gang was. De rol van al-Hoesseini wordt door de meeste historici en geleerden die kennis hebben van de holocaust als betrekkelijk onbelangrijk gezien. Dat zijn rol belangrijk zou zijn geweest wordt vooral rondgebazuind door anti-moslim agitatoren zoals Wilders en zijn ideoloog Martin Bosma en natuurlijk holocaustontkenners zoals David Irving. Het is bijzonder dat partijen die tegenover elkaar staan zich bedienen van dezelfde leugen die als waarheid wordt gepresenteerd.

Geert Wilders is ondertussen in Australië waar hij de eregast is bij de oprichting van de Australian Liberty Alliance (ALA), de Australische versie van de PVV. Op een geheime locatie in Perth vond daar gisteren de officiële oprichting plaats. Volgens Wilders is dit de allereerste partij in Australië die voor de vrijheid is. Alle andere partijen zijn natuurlijk tegen de vrijheid, een opvatting die ook in Nederland door veel mensen wordt gedeeld, gezien de laatste peilingen. Raadsleden, burgemeesters en wethouders worden ondertussen met de dood bedreigd door de aanhangers van Wilders en zijn vrijheid. In slecht Nederlands posten zij dagelijks hatelijke commentaren met oproepen tot geweld op Facebook en Twitter, sturen zij dreigbrieven en bekladden zij AZC’s met hakenkruizen en Davidsterren en oproepen vooral op de PVV te stemmen. De waarheid is zo onbelangrijk geworden dat ieder leugentje als waarheid kan worden gepresenteerd. Weet jij veel.