Home Nieuws AK-Partij en MHP eens over voorstel Grondwetswijziging

AK-Partij en MHP eens over voorstel Grondwetswijziging

De AK-Partij en MHP zijn het eens geworden over een voorlopig voorstel voor een grondwetswijziging. Deze zal voorgelegd worden aan het Turkse parlement.

Advertentie

We hebben de belangrijkste punten daaruit op een rijtje gezet:

– De Turkse president zal de helft van HSYK-leden (Hoge Raad voor Rechters en OvJ’s) benoemen. Andere helft zal door het parlement (TBMM) worden benoemd. HSYK-verkiezingen zullen in de eerste twee ronden een 2/3 meerderheid nodig hebben.
– De verkiesbare leeftijd zal dalen naar 18. Dit was in 1876 30 jaar en vanaf 2006 25 jaar.
– De Turkse president zal presidentiële assistenten en ministers benoemen.
– Parlementsleden zullen van 550 naar 600 gaan.
– Leden van het constitutionele hof zullen van 17 naar 15 worden teruggebracht. Dit waren er voorheen 11 met 4 reserves.
– De president zal geautoriseerd zijn om besluiten uit te vaardigen en de band met de partij waaruit hij of zij voortkomt hoeft niet verbroken te worden.
– De president zal de noodtoestand kunnen uitroepen. Deze moet echter goedgekeurd worden door het Turkse parlement.
– De president en het parlement kunnen verkiezingen uitroepen. Lokale en presidentiële verkiezingen worden in maart 2019 gehouden.
– De Turkse president kan worden berecht door de Yüce Divan. Hiertoe volstaat 2/3 (66,66%) van het Turkse parlement. Dit was voorheen 3/4 (75%) van het Turkse parlement.
– Militaire rechtbanken worden opgeheven, met uitzondering van disciplinaire raden.
– 100.000 kiezers kunnen een presidentskandidaat voordragen.

Na de laatste wijzigingen zal het naar de MHP worden gestuurd en beide partijen zullen hierover naar buiten communiceren. Allereerst zal het voorstel worden besproken in de Grondwetscommissie van het parlement. Die besprekingen zullen in januari 2017 aanvangen. Daarna zal het definitieve voorstel worden ingebracht in de Algemene vergadering.

Wat vindt Turkije hiervan? Lees het in de opiniepeiling.