Home Nieuws AIVD onderzocht extreemrechts kopstuk Wilders om banden met Israël

AIVD onderzocht extreemrechts kopstuk Wilders om banden met Israël

Screenshot documentaire Wilders en zijn banden met Israël.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) deed in de jaren 2009 en 2010 onderzoek naar de gangen van het extreemrechtse kopstuk van de PVV, Geert Wilders, en zijn banden met personen of entiteiten binnen de Israëlische Staat. Daarover bericht de Volkskrant vrijdag.

Advertentie

De AIVD twijfelde aan de loyaliteit van het PVV-kopstuk. Wilders, die al sinds 2006 in de commissie-Stiekem zit waar informatie van de Nederlandse inlichtingendiensten wordt gedeeld, zou dubieuze contacten onderhouden met mensen die lijntjes hebben lopen naar de Israëlische geheime dienst Mossad.

“Getraind in Israël”

Het extreemrechtse kopstuk zou daarnaast op een VVD kerstborrel in 1991, op 28 jarige leeftijd, uit de school hebben geklapt dat hij “Is getrouwd met een Israëlische, zelf een Israëlisch paspoort bezit en is getraind in Israël“. Hij zou naar eigen zeggen zelfs gemarteld zijn als onderdeel van die, zoals hij het zelf beschreef, “harde training” en dat zijn carrière niet door hemzelf, maar door anderen voor hem uitgestippeld wordt. Zo zou hij in dezelfde verklaring gezegd hebben dat de scheiding van zijn eerste vrouw en het huwelijk met zijn huidige partner gearrangeerd was zonder zijn tussenkomst.
Geert Kwint verklaring

Volkskrant berichtte in 2007 al over de ongebruikelijke voorliefde van extremist Wilders voor Israël:

“…ook bij de Mossad, de geduchte geheime dienst van Israël, kan hij terecht. In 2004 meldt hij dat de Mossad de Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft gewaarschuwd dat terreurcellen in onder meer de Benelux over chemische wapens beschikken. Dat heeft hij vernomen tijdens gesprekken met hoge functionarissen in het Mossad-hoofdkwartier. De contacten van Wilders in Israël zijn zo goed dat de Nederlandse ambassade in Tel Aviv geen programma hoeft te maken als hij naar Israël komt, maar alleen de wapenvergunningen voor zijn lijfwachten moet regelen, aldus een welingelichte bron.

Geert Wilders zijn voorliefde voor Israël blijkt ook uit zijn lange lijst met contacten die hij in Nederland heeft. Zo had Wilders als VVD-Kamerlid lange tijd een medewerker die rechtstreeks afkomstig was van de Israëlische ambassade. Deze voormalige rechterhand, Elliott Wagschal, wil echter geen vragen beantwoorden over zijn werkzaamheden voor de parlementariër: ‘Ik praat niet over mijn vroegere baas’.”

“Ze zullen me eerst moeten vermoorden

Zelf reageert Wilders op Twitter op de aantijgingen met “Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden“. Woorden die doen herinneren aan Adolf Hitler’s reichsparteitag-speech uit 1933 over de oprichting van zijn partij en de machtsconsolidatie die daarop volgde: Slechts één bedreiging kon deze ontwikkeling in gevaar brengen – als onze tegenstanders het principe [van onze ideologie/partij, red] hadden begrepen, een duidelijk begrip van onze ideeën hadden gevormd, en geen weerstand geboden zouden hebben. Of, als alternatief, als ze vanaf de eerste dag met veel geweld de kern van onze nieuwe beweging hadden vernietigd.

Horowitz

De PVV kan op veel steun rekenen uit anti-islamitische hoek en entiteiten die zijn aangemerkt als haatgroepen door anti-discriminatie-monitors. Zo wordt Wilders al jarenlang gesponsord door het David Horowitz Freedom Center, die in 2015 haar bijdrage aan de PVV verzesvoudigde naar €108.224. Een van de belangrijkste projecten van het David Horowitz Freedom Center is Jihad watch, waar Robert Spencer aan het roer staat. Volgens mensenrechtenorganisatie The Southern Poverty Law Center die haatgroepen bestrijdt, is het David Horowitz Freedom Center de Godfather van de moderne antimoslim netwerken. Buiten de reguliere legale donaties zou de PVV volgens oud-PVV’er Hero Brinkman ook koffers met grote hoeveelheden cash hebben ontvangen.