Home Nieuws AIVD: Man met AK-47 wilde terreuraanslag op Turks consulaat Rotterdam plegen

AIVD: Man met AK-47 wilde terreuraanslag op Turks consulaat Rotterdam plegen

De 31-jarige man die in december vorig jaar werd opgepakt in Rotterdam zou het Turkse consulaat in Rotterdam als potentieel doelwit hebben gehad. 

Advertentie

Uit een gesprek dat de geheime dienst AIVD heeft opgenomen zou de terreurverdachte met anderen hebben gesproken over het Turkse consulaat in Rotterdam als potentieel doelwit voor een terreuraanslag.

AIVD heeft de gespreksopname inmiddels overhandigd aan het Openbaar Ministerie. De 31-jarige man wordt vervolgd voor het voorbereiden van IS-activiteiten. Het gesprek waarin de man sprak over het Turkse consulaat zou in oktober 2016 hebben plaatsgevonden. De man die in december is opgepakt door de Dienst Speciale Interventies was in het bezit van een kalasjnikov en twee volle magazijnen, meldde het Openbaar Ministerie.

Turkije en Turkse diplomatieke gebouwen zijn het doelwit van verschillende terreurbewegingen zoals ISIS, PKK-YPG, DHKP-C en gewelddadige extreemlinkse bewegingen zoals de ANTIFA in Zwitserland.

In de woning van de man werden naast een aanvalswapen, zwaar vuurwerk en een digitale handleiding over het bouwen van een bom van het kruit van vuurwerk gevonden.

Gesprekspartners van de man zijn vooralsnog onduidelijk. Het gesprek waarin wordt gesproken over het Turkse consulaat was mogelijk met verborgen microfoons opgenomen. De advocaat van de man zegt dat veel uit het gesprek niet goed hoorbaar is en zegt dat de context niet duidelijk is. De strafzaak van de terreurverdachte dient binnen drie maanden.