Home Nieuws AIVD luisterde mensenrechtenadvocaten Srebrenica af

AIVD luisterde mensenrechtenadvocaten Srebrenica af

De geheime dienst AIVD heeft (oud-)advocaten van kantoor Prakken d’Oliveira uit Amsterdam vaak en lang afgeluisterd. Dat blijkt volgens het kantoor uit een antwoord van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op een klacht. Het kantoor vertegenwoordigde onder andere Volkert van der Graaf en spande in 2010 een zaak aan namens nabestaanden van Srebrenica slachtoffers tegen Nederlandse militairen.

Advertentie

Een deel van de klacht is gegrond verklaard, staat in de brief van de minister. De AIVD heeft de inzet van bijzondere bevoegdheden tegen de advocaten van voldoende waarborgen voorzien, concludeert Plasterk na onderzoek van de commissie van toezicht voor inlichtingendiensten CTIVD.
Volgens deze commissie zijn er ‘onvoldoende waarborgen voor het uitwerken van deze afgeluisterde telefoongesprekken en e-mails’. Op dit punt heeft de AIVD ‘onbehoorlijk’ gehandeld, stellen de CTIVD en Plasterk vast.

Het advocatenkantoor klaagde in 2010 Nederlandse Dutchbat militairen aan voor genocide. Op 6 juli 2010 hebben Liesbeth Zegveld en Anne Scheltema Beduin namens enkele nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdrijven begaan door Dutchbat militairen in juli 1995. De Nederlandse militairen hebben op 13 juli 1995 hun familieleden overgedragen aan de Bosnisch Servische vijand, die hen vervolgens heeft gedood. De aangifte richt zich onder andere tegen de commandant en plaatsvervangend commandant van Dutchbat III. Onduidelijk is of de illegale afluisterpraktijken betrekking hadden op gesprekken over het Srebrenica proces.