Home Nieuws AIR BNB stopt met aanbod in illegale joodse nederzettingen op gestolen land

AIR BNB stopt met aanbod in illegale joodse nederzettingen op gestolen land

Het online verhuurbedrijf Air BNB heeft maandag aangekondigd dat het stopt met het aanbieden van woningen aan huurders in illegale joodse nederzettingen op land dat is gestolen van de Palestijnen.

Advertentie

Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem worden internationaal erkend als illegaal. En hoewel Air BNB juridisch geen bezwaar vindt in Amerikaanse wetgeving in het verhuren van dergelijke woningen, heeft het na lang intern beraad besloten om niet mee te werken aan het verder normaliseren van de illegale Israëlische bezetting en annexatie van de Westelijke Jordaanoever.

Lobbygroepen en de Palestijnse autoriteit verwelkomen de beslissing van Air BNB, maar zeggen het jammer te vinden dat het bedrijf wel door blijft gaan met het verhuren van woningen van joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem. Ook vinden zij dat Air BNB te lang heeft meegewerkt aan het normaliseren van de illegale bezetting. Air BNB blijft ook woningen verhuren in de Golan-hoogte, Syrisch grondgebied dat door Israël wordt bezet.

Tot afgrijzen van ultranationalistische zionistische groeperingen was ook de liberale organisatie Jewish Voice for Peace onder de hashtag #StolenHomes betrokken bij het jarenlange lobbywerk dat tot de beslissing van Air BNB heeft geleid.

De timing van het besluit is opmerkelijk. Dinsdag verschijnt een rapport van Human Rights Watch over de verhuursector in illegale joodse nederzettingen.

Israël’s minister van toerisme, Yariv Levin, heeft zijn ministerie ondertussen geïnstrueerd om het Air BNB onmogelijk te maken om in Israël te werken omdat het bedrijf zich aan internationale wetgeving conformeert. Zijn standpunt is niet verrassend. Levin is een extremistische havik die niet gelooft in een Palestijnse staat en vindt dat joden recht hebben op Groot-Israël.