Home Opinie Ahmed Marcouch wordt burgemeester van Arnhem waar hij 219 stemmen ophaalde

Ahmed Marcouch wordt burgemeester van Arnhem waar hij 219 stemmen ophaalde

Ex-Kamerlid Ahmed Marcouch is maandag voorgedragen door de Arnhemse raad als nieuwe burgemeester van de Gelderse stad.

Marcouch haalde in de Gelderse hoofdstad in 2012 nog 602 stemmen bij de Tweede Slaapkamerverkiezingen. Bij de verkiezingen in 2017 daalde zijn immense populariteit (Sarcasme off) en lukte het hem nog maar om 219 stemmen op te halen in dezelfde stad. En dat terwijl zijn partij, de PvdA, ondanks de hevige landelijke verliezen ruim 51.000 stemmen ophaalde in Arnhem.

Ter vergelijking: de Marokkaanse Nederlander Farid Azarkan haalde in Arnhem 2.099 stemmen op.

Hoewel ik zoveel mogelijk diversiteit omarm in Nederland, voelt de benoeming van Marcouch toch wrang. Ten eerste, omdat het weer blijk geeft van het bestaan van het PvdA-baantjescarrousel, dat altijd op volle toeren draait wanneer Kamerleden die trouw zijn gebleven aan de PvdA worden beloond voor hun geleverde diensten. Ten tweede, omdat Marcouch in zijn politieke loopbaan veel lijkt op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Laatstgenoemde is hard en onrechtvaardig voor minderheden in zijn stad en mensen die zich tegen racisme keren en zacht en bemoederend voor rechtsextremisten.

Bovendien staat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb erom bekend dat hij terreurmarsen door zijn stad toestaat en de terreurgroep PKK geen enkele strobreed in de weg legt. De aanstelling van Marcouch in Arnhem, de stad die ook bekend staat als een oostelijke bolwerk van de terreurbeweging PKK, voelt om deze en andere redenen wrang en onverdiend. Maar ik denk dat ikzelf en meer met mij, hem het voordeel van de twijfel geven, en zullen afwachten hoe hij zijn rol als burgemeester van Arnhem zal invullen en daarna pas zullen oordelen over zijn daden. Gefeliciteerd met je voordracht Ahmed. En neem vooral een voorbeeld aan je naamgenoot Aboutaleb voor hoe het niet moet.