Home Nieuws Ahed Tamimi (17) komt vrij uit Israëlische gevangenschap

Ahed Tamimi (17) komt vrij uit Israëlische gevangenschap

De Palestijnse verzetsheldin Ahed Tamimi (17) die al 8 maanden in Israëlische gevangenschap wordt gehouden, omdat ze Israëlische bezettingssoldaten van haar woonerf duwde, komt aanstaande zondag vrij.

Advertentie

Tamimi werd bij een nachtelijke razzia op dinsdag 19 december 2017 uit haar familiehuis in Nabi Saleh ontvoerd door soldaten van het israëlisch bezettingsleger.

Israëlische ondervragers hebben Ahed na haar arrestatie proberen te dwingen tot een bekentenis, zonder dat ze toegang kreeg tot een advocaat of één van haar ouders. Ook haar moeder Nariman, die werd gearresteerd toen ze bij de gevangenis aankwam om haar dochter bij te staan tijdens de ondervraging, komt zondag vrij.

Ahed werd in de begindagen van haar arrestatie ten minste drie keer verplaatst van de Westelijke Jordaanoever door de 1949 wapenstilstandgrens of de Groene Grens, wat in strijd is met internationale wetgeving. Ook werd ze vastgehouden in de beruchte Israëlische kindermartelgevangenis Mosbobiyeh in West-Jeruzalem.

De Israëlische staat probeert via haar agressieve bezettingspolitiek, het plaatsen van extremistische joodse kolonisten in de bezette gebieden, onteigening van Palestijnse eigendommen, de illegale annexatie van Palestijnse grondgebieden en het vastzetten van activisten het ongewapend Palestijns verzet te breken. Ook Ahed en de familie Tamimi wordt door de Israëlische staat gezien als een verzetssymbool dat gebroken moet worden.

De 16-jarige Palestijnse Ahed heeft gesproken in talloze landen over het verzet van Palestijnse vrouwen tegen de illegale Israëlische bezetting, onder andere in Turkije, Zuid-Afrika en het Europarlement, en wordt gezien als het symbool van het Palestijns verzet tegen de illegale Israëlische bezetting van haar land.