Home Nieuws Agenten schuldig aan dood Mitch Henriquez hoeven niet de cel in

Agenten schuldig aan dood Mitch Henriquez hoeven niet de cel in

DELEN
De ongeblurde beelden van het politiegeweld tegen Mitch Henriquez, die ervoor zorgden dat de waarheid over zijn dood naar buiten kwam.

Twee agenten die schuldig zijn bevonden aan de dood van de Arubaan Mitch Henriquez in 2015, toen deze met grof geweld werd aangehouden door ten minste 5 politieagenten, hoeven niet de cel in. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Wel acht de rechter bewezen dat de agenten schuldig zijn aan mishandeling met de dood als gevolg. De agenten in kwestie mogen van de Haagse politiechef Paul van Musscher terugkeren bij de politie in Den Haag.

Volgens de rechter zijn de twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez schuldig bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg.

Agenten DH01 en DH02, hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan mishandeling met de dood tot gevolg en zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van zes maanden. De agenten hoeven niet een dag in de cel door te brengen, tenzij ze binnen een jaar een strafbaar feit plegen. De nekklem die werd toegepast door één van de agenten heeft volgens de rechter naar alle waarschijnlijkheid de dood van Henriquez veroorzaakt. Agent DH01 had Henriquez minstens 72 seconden in een verstikkende nekkleim, terwijl agent DH02 hem in het gezicht sloeg en pepperspray in zijn ogen wreef.

Het OM wilde dat de agenten schuldig verklaard werden, maar zonder strafoplegging. Het aanvankelijke verweer van het OM zou zijn dat Henriquez was overleden aan het acute stress-syndroom, een bewering die al snel werd ontkracht door wetenschappers. Volgens experts bestaat een dergelijk syndroom helemaal niet. Het OM stelde dat er geen verband is vastgesteld tussen het buitenproportionele geweld van de agenten en de dood van Henriquez. De rechter is het daar niet mee eens.

Het OM bracht ten tijde van de aanhouding een persbericht naar buiten dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. De maandag erop kwam het OM terug op het eerdere bericht, toen beelden van de aanhouding viraal gingen op sociale media, waarop duidelijk te zien was hoe Henriquez niet in het busje onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, maar al voordat hij in het busje werd gezet. Het verspreiden van de beelden van de hardhandige arrestatie op sociale media hebben eraan bijgedragen dat de zaak niet zomaar in de doofpot gestopt kon worden.